23948sdkhjf

Ny park binder Grønttorvet sammen

Plantagen, Plænen og Promenaden bliver de centrale dele i ny park på Københavns gamle grønttorv
En 23.000 kvm stor park skal være bindeleddet i den kommende bydel, der i disse år spirer frem på det gamle grønttorv i Valby i København.

Gennem de seneste tre måneder har fire landskabsarkitektfirmaer i et parallelopdrag udarbejdet hver sit forslag til udformningen af det grønne område, der skal danne hjertet i den nye bydel.

Torsdag blev vinderforslaget fra landskabsarkitekterne 1:1 Landskab så offentliggjort, og i begrundelsen for valget har bedømmelsesudvalget lagt vægt på, at vinderforslaget formår at integrere områdets historie med en tydelig fremtidsvision.

Frugter, nødder og bær

Der er i 1:1 Landskabs vinderforslag lagt vægt på valg af træer og beplantning med spiselige frugter, nødder og bær, og på en lang blomstrings- og høstperiode.

Desuden bevares en del af den eksisterende konstruktion fra den gamle torvehal som et historisk element, så områdets historiske rødder som markedsplads for frugt og grønt også vil kunne mærkes i fremtidens bydel.

- Grønttorvet får med dette forslag en ny park, som ikke kendes fra andre steder i landet. En park hvor stedets historie har inspireret til en ny tydelig identitet med beboernes og lokalområdets hverdagsliv i centrum, siger Hans-Bo Hyldig, der er adm. direktør i FB Gruppen A/S, som står udviklingen af det gamle grønttro. Han har også har været formand for bedømmelsesudvalget.

Tre greb

1:1 Landskab arbejder med tre strategiske greb: Plantagen, Plænen og Promenaden.

Plantagen vil blive beplantet med træer med spiselige frugter til fri benyttelse for områdets beboere og besøgende.

Plænen vil være parkens grønne åbne græsflade og tilbyder muligheder for et rekreativt liv med plads til både større aktiviteter og til ro og afslapning, mens Promenaden er et solrigt urbant strøg, der forbinder park og omkringliggende pladser.

Landskabsarkitekterne motiverer deres forslag med at ville skabe en park, der både kan rumme funktionalitet og samtidig appellere til sanserne.

- Sanseindtrykkene er vigtige for livskvaliteten både hos børn og voksne. Når man skal i daginstitutionen om morgenen. Når man i weekenden skal sidde og slappe af med en god bog eller avisen. Eller når man er på vej hjem fra arbejde for at lade op og være sammen med familien og vennerne. Dér er de oplevelser, som parken byder på, vigtige for både beboere og gæster. Og vi er meget stolte over at være blevet valgt til at udvikle området sammen med jer, sagde Jacob Kamp fra 1:1 Landskab i sin præsentationstale ved offentliggørelsen.

Arbejde begynder i 2018

De første boliger på Grønttorvet vil være klar til indflytning i sommeren 2017. Arbejdet med at anlægge bydelens grønne hjerte forventes påbegyndt i starten af 2018.

Ud over 1:1 Landskab deltog også landskabsarkitektfirmaerne SLA, MASU Planning samt Bang & Linnet i den indbudte konkurrence.

brahe

Konkurrencen
Parallelopdraget er gennemført i efteråret 2016 af FB Gruppen A/S
Fire arkitektfirmaer har været inviteret til at deltage: SLA, MASU Planning, Bang & Linnet og 1:1 Landskab
De deltagende arkitektfirmaer har haft syv uger til at udarbejde deres forslag
Parallelopdraget har haft det overordnede tema ”Den spiselige by”
I bedømmelsen er der lagt vægt på forslagenes fortolkning og løsning af visionen om parken som byens grønne hjerte, samt på en tydelig identitet med Grønttorvets beboere og lokalområdet i centrum. Herudover er der i bedømmelsen lagt vægt på fortolkningen af områdets historiske værdier og synergieffekten med den øvrige bydel
Bedømmelsesudvalget har bestået af: Hans-Bo Hyldig, FB Gruppen (formand), Nikolaj Stampe, PKA, Stine Poulsen, landskabsarkitekt MAA (fagdommer) og Michael Fjeldsøe, Valby Lokaludvalg
Bedømmelsesudvalget har fået bistand fra en række tilknyttede rådgivere fra blandt andre Københavns Kommune, Ingcon og Malmos Anlægsgartnere
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121