23948sdkhjf

Robot er arkitektens nye ven

Arkitektskolen Aarhus står bag forskningsprojekt i robotfremstillede støbeforme
En stor, hvid og blødt formet betonkonstruktion, der snor sig om sin egen akse, vil i løbet af 2017 tage plads på Tangkrogen i Aarhus.

Den markante figur er frugten af banebrydende robotteknologi og en prototype fra et forskningsprojekt, Experiment R, der undersøger det arkitektoniske potentiale i robotfremstilling af betonkonstruktioner.

Arkitektskolen Aarhus står bag projektet i tæt samarbejde med en række aktører i byggebranchen.

Med glødetråd og plast

- Vi har udviklet en metode, hvor vi ved hjælp af en robotstyret glødetråd kan udskære avancerede støbeforme i polystyren, siger projektleder Asbjørn Søndergaard fra Arkitektskolen Aarhus.

- Det giver både mulighed for at skabe et unikt formsprog, og kan reducere materiale- og energiforbrug og dermed CO2-udledning med 70 procent sammenlignet med konventionel fremstilling af betonkonstruktioner, tilføjer han.

Asbjørn Søndergaard pointerer, at støbeformene er meget hurtige at fremstille. - Metoden er absolut konkurrencedygtig i forhold til standardiserede bygningselementer, siger Asbjørn Søndergaard, der også er udviklingschef i og medstifter f firmaet Odico Aps, der som den første virksomhed i verden producerer robotfremstillede støbeforme i Flamingo til byggeindustrien.

Digital satsning

Dermed er det blevet muligt at skabe meget avancerede former, som det ellers ville være umuligt at realisere, både teknisk og økonomisk.

Arkitektskolen har de seneste år investeret mange ressourcer i digitale design- og fremstillingsprocesser blandt andet med oprettelse af et avanceret robotlaboratorium. Experiment R er laboratoriets første forskningsprojekt.

- Med projektet og opstilling af prototypen håber vi at kunne bidrage til en arkitektfaglig og offentlig debat om de kunstneriske muligheder og begrænsninger i ny, arkitektonisk robotteknologi," siger arkitektskolens rektor, Torben Nielsen.

Digitale krav til arkitekter

Han tilføjer at det digitale fylder mere og mere i alle grene af samfundet, også når det gælder arkitekterhvervet:

- Som arkitekter må vi lære at håndtere de digitale værktøjer, så vi kan udnytte dem optimalt og bruge dem der, hvor de har værdi for opgaveløsningen, siger Torben Nielsen.

- På skolen har vi derfor siden 2012 investeret i at opbygge digitale design- og fabrikationsfaciliteter, som kan benyttes af både vores studerende og erhvervet. Og vi er i dag en af de bedst udstyrede institutioner i verden indenfor feltet, siger han.

Opstilling på Tangkrogen

Arkitektskolen Aarhus gennemfører Experiment R i samarbejde med Delft University, Odico Aps, Hicon A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører A/S og Arsleff A/S.

Aarhus kommune har givet tilladelse til opstilling af konstruktionen på Tangkrogen, og med økonomisk støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Dreyers fond og Statens Kunstfond på sammenlagt 750.000 kr. er det nu muligt at realisere projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101