23948sdkhjf

Byggeriet i skarp kritik af klimapolitik

Regeringen har neddroslet de grønne ambitioner, mener både Tekniq og Dansk Byggeri. Det går ud over virksomhederne
Hvor udviklingen i den grønne omstilling før var drevet fra Christiansborg og fra centraladministrationen, er det i dag i høj grad branchen selv, der går foran, så Danmark fortsat kan være på forkant.

Det mener flere af byggeriets organisationer, der samtidig efterlyser politiske ambitioner på området.

En af organisationerne er Dansk Byggeri, hvor direktør Michael H. Nielsen frygter, at den grønne omstilling nu vil blive ramt af stop-and-go.

- Branchen har erkendt det manglende engagement og tager nu selv over, så vi stadig kan gå foran, siger han.

Michael H. Nielsen mener, at den nuværende Venstre-regering gør op med en strategi, der startede helt tilbage under tiden med Anders Fogh Rasmussen som statsminister.

- Der gik man foran og havde den holdning, at man gerne måtte have nationale omkostninger, fordi man senere ville kunne afsætte produkter og løsninger på det internationale marked. Nu er holdningen, at vi ikke skal gå længere end andre lande, siger han.

Ingen nye puljer

Regeringen har siden den kom til sidste år blandt andet neddroslet målet om en 40 procent CO2-reduktion frem mod 2020, droppet opstillingen af kystnære vindmøller og halveret midlerne til energiforskning.

Også på solcelleområdet mangler der politisk bevågenhed, forklarer Søren Rise, chefkonsulent i installatørernes brancheorganisation Tekniq.

- Skal man have udfaset fossile brændsler i 2050 så skal der snart ske noget. Der har ikke været truffet mange politiske beslutninger det seneste år. Flere solcellepuljer sluttede 1. november i år, og der er ingen nye på vej. Regeringen har slet ikke forholdt sig til hele solcelleområdet, siger han.

Bundet af forlig

Konsekvensen er, at branchen selv må gøre arbejdet, fortæller Søren Rise.

- Vi har sammen med virksomhederne måttet arbejde hårdt for at overbevise borgerne om, at de skal investere i solceller. Blandt andet har vi lavet brede kampagner for varmepumper og solceller, siger han.

Michael H. Nielsen glæder sig over, at der trods alt stadig er et gældende energiforlig fra 2012.

- Regeringen er bundet af et tidligere forlig og en opposition, der presser på, for at der skal ske noget og derfor bliver Venstre holdt lidt på sporet, siger han.

Energiaftalen blev indgået af et bredt flertal bestående af den daværende SRSF-regering og alle Folketingets partier pånær Liberal Alliance.

Aftalen sætter som mål, at Danmark i 2020 har sagt farvel til 60 procent af kullene, kører med 50 procent vindstrøm, med 35 procent VE-energi i den samlede energiforsyning og har reduceret vores CO2-udslip med mindst 34 procent i forhold til 1990.

Læs politisk reaktion: " Politikere: Manglende ambitioner koster arbejdspladser ".

Læs reaktion: " Virksomhed savner politisk handling ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126