23948sdkhjf

Boligbyggeriet mod nye højder i 2016

Boligbyggeriet fortsætter i højeste gear, mens erhvervsbyggeriet går i tomgang, viser ny byggetrend-rapport
Byggeriet har udviklet sig stabilt i andet kvartal overordnet set, og det forventes nu, at der igangsættes byggerier i Danmark for 71,4 mia. kroner. Det er en fremgang på 3,9 mia. kroner, svarende til seks procent sammenlignet med 2015.

Det konkluderer analysefirmaet Byggefakta A/S, som netop har udgivet rapporten "Trends for byggebranchen Q2 2016", der indeholder en opgørelse af igangsatte projekter i første halvår af året samt prognoser for resten af året.

Boligbyggerierne fylder markant i prognosen. Prognosen for boligprojekterne er opjusteret lidt efter andet kvartal, og boligerne udgør nu 36 procent af det professionelle byggeri. Det svarer til, at der bygges boliger for 25,4 mia. kroner i 2016, en fremgang på 19 procent sammenlignet med 2015.

Boom i boligbyggeriet

"Vi har set en markant fremgang for boligbyggeriet de seneste år i hele landet. Faktisk er der tale om mere end en fordobling, når man ser på den totale sum for igangsatte byggeprojekter.

Fra 2011 til 2013 blev der igangsat boligbyggerier for mellem 11,5 mia. og 13 mia. kroner om året i Danmark. I 2015 blev der igangsat boligprojekter for 21,2 mia. kroner, og ifølge den nye prognose fortsætter fremgangen altså for boligerne i 2016", siger adm. direktør Jens Slott Johansen fra Byggefakta til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

"Projekterne er især centreret omkring de større byer og i særdeleshed København. Boligpriserne har været opadgående de seneste år, hvilket gør boliger til en attraktiv investering for developere, investorer, fonde og pensionskasser", forklarer Jens Slott Johansen.

Blandt de andre grupper af byggeprojekter, der også udvikler sig positivt sammenlignet med 2015, er kategorierne "Sport, fritid, kontor & hotel", "Skoler, uddannelse & forskning" samt "Offentlige bygninger".

Solcelleprojekter er udskudt

Hovedgruppen "Energi & renovation" udvikler sig også fortsat positivt sammenlignet med 2015, på trods af tilbagegang på knap 900 mio. kroner sammenlignet med sidste prognose.

"Tilbagegangen for hovedgruppen "Energi & renovation" skyldes, at en betydelig mængde solcelleprojekter er blevet udskudt på ubestemt tid som konsekvens af, at Folketinget den 3. maj vedtog lovændringen, der lukkede ned for 60/40-støtteordning til solceller. Årsagen, til at tilbagegangen for hovedgruppen ikke er blevet større, er, at gruppens store projekter har udviklet sig positivt i forhold til tidsplaner mv. i andet kvartal", fremhæver Jens Slott Johansen.

Få erhvervsbyggerier

Men det er ikke alle steder, der er fremgang.

"Der, hvor vi ser tilbagegang i 2016, er for hovedgrupperne "Sundheds- & socialvæsnet" samt "Butik, kontor, og lager". Hovedgruppen "Sundheds- og socialvæsnet" går tilbage med 45 procent - eller hele 5,2 mia. kroner - mens tilbagegangen er noget mindre for erhvervsbyggerierne, der går tilbage med 12 procent svarende til 1,2 mia. kroner. Der blev igangsat rigtig mange store hospitalsprojekter i 2015, derfor var det forventeligt, at vi ville se en tilbagegang for denne hovedgruppe i 2016. Anderledes ser det ud med erhvervsbyggerierne, der med projekter for knap ni mia. kroner nu ligger på det laveste niveau i seks år", påpeger Jens Slott Johansen.

Travlhed i hovedstaden

Prognosen viser især fremgang for byggeriet i Region Hovedstaden, og derudover forventes der fremgang i både Region Sjælland og Syddanmark i 2016. Midtjyderne kan derimod forvente en markant tilbagegang i 2016. Efter et boom i byggeriet i 2015, ser det nu ud til, at regionen vil opleve et mere normalt niveau i 2016. Derudover viser prognosen en tilbagegang for byggeriet i Region Nordjylland.

Om “Trends for byggebranchen”
Rapporten ”Trends for byggebranchen Q2 2016” er gratis og udgives hvert kvartal af Byggefakta A/S.
Rapporten dækker det professionelle marked for byggeri i Danmark, og indeholder en opgørelse over igangsatte projekter samt prognoser for resten af året. Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Tallene dækker derimod ikke privates byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport.
Ved indsamlingen af informationer har researchafdelingen hos Byggefakta været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.
Rapporten kan downloades gratis på www.byggefakta.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112