23948sdkhjf

Sønderjysk mark geares til stor spejderlejr

Der graves og lægges rør og kabler i lange baner på Kær Vestermark ved Sønderborg, så området er klar til Spejdernes Lejr 2017 og til koncerter og andre events i fremtiden
Anlægsarbejdet skrider frem på det tidligere militære øvelsesareal Kær Vestermark ved Sønderborg.

Her er entreprenøren Otto Chrestensen i gang med at geare området til danmarkshistoriens største lejr.

Det gælder Spejdernes Lejr, som rykker ind på Kær Vestermark den 22. - 30. juli 2017 med 40.000 deltagere og op mod 15.000 gæster dagligt.

Første spadestik blev taget den 8. juni 2016, og der er allerede sket en del.

Et helt nyt sceneområde i den sydligste del mangler kun afpudsning. Der er blevet kørt cirka 200 vognfulde jord, der er lavet kørefast vej, og der er lagt såkaldte infrastrukturpunkter i brønde i jorden til vand, spildevand, strøm og internet.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet har der også været nogle uger med besøg af arkæologer fra Museum Sønderjylland, som har udgravet og registreret et jernalderhus og en bronzealdergrav. Det er nu dækket til igen.

På scenepladsen kan der nu opbygges en stor scene med ryggen mod Alssund og plads til op mod 100.000 gæster.

Arbejde rykker videre

De cirka ti mand, som entreprenøren har i arbejde på Kær Vestermark, rykker nu over i områdets østlige del, hvor der også skal arbejdes på marker, som kommunen lejer af landmænd.

Spejderlejren har nemlig brug for cirka dobbelt så meget plads som Kær Vestermark.

I alt bliver lejren på cirka 310 hektar - hvilket svarer til 434 fodboldbaner i Parken-størrelse.

De infrastrukturpunkter, som lægges i landmændenes jorder, bliver fjernet igen efter lejren. Men på selve Kær Vestermark bliver de.

"Efter lejren kan systemerne frakobles igen og proppes til sektion for sektion. Så kan man lukke op igen i et antal sektioner, hvis der senere skal være en mindre lejr eller noget andet, hvor man vil have vand og toiletvogne op", forklarer Gunnar Jordt, der er byggeleder på Kær Vestermark for entreprenøren Otto Chrestensen, i en pressemeddelelse.

Deadline holder

Bent Albæk, som er hentet ind i kommunens projektkontor for Spejdernes Lejr fra Naturafdelingen, holder snor i arbejdet og de kommende faciliteter.

"Vi har sat nogle deadlines med buffere op mod lejren. Indtil nu er anlægsarbejdet godt med, og vi befinder os også på den rigtige side af budgetrammen. Det tjekker vi dagligt", siger han.

Med til lejrens faciliteter hører, at et stort, centralt torv skal indrettes i området ved Løkkegaard - en af Kær Vestermarks gamle gårde.

Under spejderlejren skal Løkkegaard være hovedkvarter for lejrens ledelse og administration, mens det centrale torv skal rumme spisetelte, butikker og andre aktiviteter.

I forhold til infrastrukturen er det også en knudeplads, da mange rør og ledninger sammenkobles her. Derfor er der for tiden stor trafik af folk og maskiner i området.

Og i selve bygningen er et hold af nyttejobbere i gang med at gøre klar.

Kommunens nyttejobbere har snart været i gang på Kær Vestermark i et år med mange forskellige opgaver - blandt andet med at rydde krat omkring vandhuller, der er renset op.

Senest har de også ryddet stier, der fører ned til bredden af Alssund.

Det er alt sammen også led i at gøre Kær Vestermark klar som et grønt fritidsområde for områdets borgere. Og efter spejderlejren vil der være flere nye faciliteter, som spejderne er med til at bygge.

Der er blandt andet planer om et udsigtstårn, fugleskjul, shelters, og en naturlegeplads og madpakkehus.

Budgettet til anlæg på Kær Vestermark til Spejdernes Lejr er 17 mio. kroner ud af kommunens samlede budget for lejren på 37 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093