To nye og kreative veje til vitalt byliv
Der er mange måder at skaffe sig mere kvalitet i Danmarks bymiljøer. To meget synlige renoveringer var i går med i finalefeltet ved kåringen af landets bedste renovering
Og de er meget forskellige.
Mens hjørnebygningen i København kan føre sin historie helt tilbage til 1796 og ligger i en eksklusiv del af hovedstaden, er det kreative iværksættermiljø i Vejle opstået efter forvandling af en bevaringsværdig industribygning.
Højbro Plads 4 og Kedelbygningen ved Spinderihallerne har begge taget turen fra indstillet til finalist, overfor i alt 179 indstillede projekter, der har været under luppen hos nomineringsudvalget.
Med det 1200 kvm store renoveringsprojekt af Kedelbygningen har Vejle fået 20 nye studios og et visuelt vartegn for innovation og forretningsudvikling.
Råt og moderne
Renoveringen er udført ud fra filosofien om at bevare industribygningens karakter og rå udseende kombineret med nye elementer i et moderne formsprog, der står i kontrast til det gamle.
"Den oprindelige kedel, rummeligheden og højden til loftet er bevaret. Selv graffitien på væggene er blevet hængende, og det rustikke udtryk sætter perfekt scenen for kreativ aktivitet", skriver renover.dk.
"Det er en stor anerkendelse og en måde for os at give tilbage til de lokale politikere, der har investeret i bygningen", siger Katrine Holm Kanstrup, Innovation og Entreprenørskab Komstab i Vejle Kommune.
En eksemplarisk forvandling
Renoveringen af Kedelbygningen er ifølge dommerne et eksemplarisk bud på en visionær transformation af en bevaringsværdig bygning fra rå industri til forfinet erhverv.
"Modtagelsen af 6125 besøgende gæster i 2015 er et vink med en vognstang om, at kedelbygningen på fornem vis har brudt koden, når det handler om banebrydende idégenerering, innovation og start af nye virksomheder", siger tidligere stadsarkitekt i Aarhus, Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget.
Svær logistik
Markant værdiforøgelse er også kendetegnende ved det privatfinansierede projekt Højbro Plads 4 (opført 1796-97) i København, der er blevet til 24 boliger.
Alene det at få byggematerialer ind og ud af det centrale København har været en opgave i sig selv", lyder det fra byggefonden Realdania og Grundejernes Investeringsfond (GI), som stod bag gårsdagens prisuddelinger.
Renoveringen har desuden haft stort fokus på klimastyring og energivenlige tekniske installationer, samtidig med at byggeriet er udført med stor respekt for ejendommens nyklassicistiske sjæl - med bevaringen af blivende vægge og oprindelige strukturer.