En utålmodig kulturs operahus
Den danske arkitekt Janus Rostock står bag Dubais første opera, der åbnede onsdag. "Første skitse blev tegnet i november 2012, så det er gået hurtigt", siger han
Det er ikke tilfældigt.
Onsdag åbnede hans hidtil mest imponerende svendestykke, Dubai Opera, hvis skibsform er inspireret af en traditionelle arabisk dhow, som er den traditionelle bådtype i det gamle Dubai.
Inden døre er der tale om et af de mest avancerede operahuse i verden, der også kan omdannes til koncertsal eller et kæmpe lokale med fladt gulv ved at hejse stole og scene ned i kælderen.
Det skaber plads til eksempelvis kæmpe middagsselskaber eller andre typer optrædener som Nøddeknækkeren, der skal opføres på en kunstig isbane senere i år.
Operaens åbning har også ført til interesse for Janus Rostock fra blandt andet BBC, CNN og Sky News og fra diverse arkitektmagasiner, ligesom den herhjemme ukendte dansker løbende bliver bedt om at deltage i lokale arkitektur- og byplanlægningsdebatter.
Det første af sin art
Operahuset er det første af sin art i Dubai, der som bekendt er vokset med ekspresfart de seneste tyve år.
Facaden er opbygget af specialfremstillede glaspaneler, alle i unikke størrelse, og det har været et præcisionsarbejde at få det hele til at passe sammen.
Glaspanelerne er coatede på begge sider for at eliminere refleksioner, så man kan kigge ind og ud af bygningen. Det skaber en fornemmelse af, at uderum og lobby forlænger hinanden.
Så indefra kan gæsterne se ud på blandt andet verdens højeste bygning og verdens største dansende springvand. Og udefra kan folk om aftenen kigge ind i operaen. Det er med til at skabe liv i området.
Kort fra idé til handling
"I Dubai er der ultrakort fra idé til beslutning og til handling. Vi tegnede den første skitse i november 2012 og byggeriet påbegyndtes i april 2013. Nu er bygningen klar til at blive indviet. Det er gået temmelig hurtigt, må man sige," siger Janus Rostock.
"Kulturen hernede er præget af utålmodighed, men de er også meget nysgerrige, vil gerne lytte og er utroligt dygtige og professionelle forretningsfolk. De er helt på det rene med, at et operahus kan tiltrække flere turister, som øger omsætningen i lufthavnen, butikker, hoteller og restauranter", siger han.
Aktuelt tegner arkitekten og hans team i Atkins blandt andet på et stort indkøbscenter, 200.000 kvm boliger og to hoteller i Dubai South, en stor masterplan i Jeddah i Saudi Arabien, et stort kulturprojekt i Qatar, et højhusprojekt på 30, 60 og 90 etager og et andet højhusprojekt med to tvillingetårne, samt et projekt ved Dubais marina på 80 etager.
Rostock, som tidligere har arbejdet for Henning Larsen og KHR arkitekter, var sags-arkitekt på Citytunnelen i Malmø og ombygningen af Zoologisk Museum i København samt en række andre projekter og konkurrencer i Danmark.
Men det er i udlandet, de fleste af hans projekter er gennemført. Udover et kort afbræk på Atkins kontor i København, har Janus Rostock arbejdet for Atkins i Dubai de seneste ti år.