23948sdkhjf

Politibiler kan snart genkende nummerplader

47 politibiler er på vej til at blive udstyret med udstyr til nummerpladegengivelse
Stop! Det er politiet. Din nummerplade er genkendt!

Systemer til automatisk genkendelse af nummerplader findes allerede på en række strategiske steder som grænseovergange, ved færger og ved de store broer.

I løbet af kort tid kommer systemet også på hjul. Det installeres nemlig i politibiler.

”Vi er netop nu ved at levere nummerregistreringssystemet til Rigspolitiet. Dels til fast placering på de strategiske steder og dels til 47 politibiler, som dermed kan køre rundt og registrere nummerplader, lokationen og putte data ind i systemet, som straks giver signal, hvis der registreres blacklistede nummerplader. Det udrulles til alle politikredse i Danmark indenfor den næste måned”, fortæller Per Hedelund, der er adm. direktør for virksomheden ITS Teknik med adresser i Vejle og Roskilde.

Trafiksikkerhed og trafikregistrering står fast på dagsordenen for ITS Tekniks i alt 52 medarbejdere. Lige fra enkle tællemaskiner og fartvisere til topavancerede styringer af trafiksignaler og ITS-systemer. De tre bogstaver i firmanavnet står for Intelligente Trafik Systemer.

Fart og parkering

Teknikken til automatisk genkendelse af nummerplader er ikke virksomhedens eneste leverance til politiet. ITS Teknik har også leveret blandt andet udstyr til fotovogne, som først blitzer og efterfølgende sender en opkrævning.

Elektronisk udstyr til parkeringshenvisninger er også på menuen. Foruden at servicere bilisterne med information om ledige pladser i parkeringshuse og på parkeringspladser, kan grejet også guide P-vagten mod køretøjer, der har holdt lidt for længe.

”Ja, vi laver også udstyr, som anvendes til måske knapt så populære formål. Men det er meget tilfredsstillende at være med til at optimere lov og orden. Rigtig mange af vore produkter er jo med til virkelig at øge trafiksikkerheden”, siger Per Hedelund.

Over for rødt

ITS Tekniks hovedkompetence er trafiksignaler med alle de muligheder, som den avancerede teknologi giver. Følere fræses ned i kørebanen og sikrer, at trafiklysene skifter efter trafikmængden. Samtidig kan der bygges en høj grad af sikkerhed ind i anlæggene, uden at trafikanterne opdager det. Hvis en bil kører over for rødt, kan følerne i asfalten sørge for, at det røde lys fra sidevejene tidsforlænges, så ulykker undgås.

”I stedet for følerne i vejen er vi begyndt at anvende radarer. De er lige så præcise som følerne i kørebanen, og så er de billigere. Så det giver god mening. Den overordnede mening er, at trafikken ikke må holde for rødt, hvis der ikke er noget at holde for. Elektronikken sørger for grønt, når der er behov”, forklarer Per Hedelund.

I byer med behov for grønne bølger i trafikafviklingen sendes data fra de enkelte lysreguleringer videre til en central computer, som typisk står hos den pågældende kommunes vejafdeling.

Her beregnes nye styreprogrammer hvert femte minut, så hele systemet konstant er opdateret på den aktuelle trafiksituation.

Grønt for udrykning

”Vi kan så lave overbygninger til de avancerede signalanlæg, så der for eksempel lægges busprioriteringssystemer ind. Med GPS-anlæg kan der så gives besked om at give busser og ikke mindst udrykningskøretøjer grønt lys”, forklarer ITS Teknik-direktøren.

Tre trafiksignalingeniører med uddannelse som trafiksikkerhedsrevisorer er specielt dedikeret til at få rødt, gult og grønt til at spille sammen ved hjælp af de avancerede programmer.

”Vi har lavet overvågningssystemer til kommunerne, og vi kører også service for kommunerne efterfølgende, når vi har leveret anlæggene. Som forposter til service af materiel rundt om i landet bruger mange kommuner enten elværker eller lokale installatører. Når det kommer til styringerne, er det os, der rykker ud, hvis der opstår problemer”, siger Per Hedelund.

Kræs for cyklisterne

I den lidt mere kuriøse del af ITS Tekniks produktprogram står cykelbarometrene. Elegante pylon-agtige tingester, som informerer cyklisterne om dit og dat.

”Det er vel for at forkæle cyklisterne lidt. Cykelbarometrene giver informationer om tid, temperatur, cyklens hastighed og også, hvor mange cykler, der har kørt på strækningen. Måske lidt mere praktisk er det, at de også kan beregne tiden til det næste tog fra banegården, som cyklisten måske er på vej mod. Eller hvor mange minutter, det nu tager at tilbagelægge den resterende del af turen til universitetet. Vi leverer cykelbarometre til alle de nordiske lande, til Holland, England, Skotland, Irland og Wales”, fortæller Per Hedelund.

Elektronisk parkering

Der er næsten tale om et elektronisk eldorado i ITS Tekniks afdeling for parkeringsløsninger. Det hele handler nemlig ikke om at sladre til P-vagten om, at en bil holder til en hilsen i forruden.

Adgangskontrol til parkeringspladser er med til at sikre, at der er ledige pladser til dem, som parkeringspladserne er beregnet for. Vejle- og Roskilde-virksomheden leverer også P-automater, parkeringsløsninger via nummerpladeregistrering, vejvisning til ledige parkeringspladser og som en specialitet Single Space Detection.

”Med Single Space Detection kan vi registrere på hver enkelt parkeringsbås. En lille sensor lægges ned i asfalten i hver P-bås, så det er muligt helt præcist at se, hvor der er ledigt. Tilsvarende sensorer findes også til placering i loftet i parkeringshuse”, forklarer Per Hedelund.

Og så er det i øvrigt også ITS Teknik der spørger i baggrunden, når trafikradioen melder om spøgelsesbilister på motorvejsnettet.

”Ved kritiske frakørsler registrerer elektronikken, om der er biler, der kører den forkerte vej ned ad en rampe. Hvis det sker, sendes der både melding og billede af bilen til Vejdirektoratet, som så straks kan varsle bilisterne via trafikradioen”, siger Per Hedelund.

ITS Teknik
ITS Teknik var oprindelig en division for trafiksignaler hos Siemens. Forretningsområdet var imidlertid for lille for giganten, og i 2002 købte den daværende afdelingsleder Per Hedelund den og tog 14 medarbejdere med.
Afdelingen konverteredes dermed til selvstændig virksomhed under navnet Dansk Trafik A/S med adresse i Vejle.
Fem år senere blev Roskilde-firmaet Olsen Engineering A/S til salg, og Per Hedelund købte. De to virksomheder var beslægtede. Begge arbejdede med intelligente trafikløsninger, og Vejle-firmaet havde pludselig også fået en østdansk repræsentation. De to firmaer kørte som søsterselskaber frem til 2013, da en egentlig fusion gjorde dem til ITS Teknik A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.45