23948sdkhjf

En campus kommer op af jorden

Bornholm får et nyt Campus hvor alle erhvervsuddannelser er samlet. Det meste sker med lokal arbejdskraft, trods et EU-udbud af opgaven
Som et flyvende tæppe der hænger i et par snore kommer endnu et betonelement lydløst ind over byggegruben på Minervavej i Rønne på Bornholm.

Elementet lægger sig blidt til rette ved siden af de andre, der ligger snorlige på kanten af de lodrette vægelementer. Det er huldæk, der skal danne etageadskillelsen mellem kælderen og det, der skal være ovenover.

Vi står ved siden af en stolt entreprenør og indehaver af firmaet PLE Byg, Jens Kofoed. Han er ulasteligt klædt i gul vest, hjelm og sikkerhedssko og han indfanger med et levende, vandrende blik alt, hvad der sker på byggepladsen.

Mens betonelementerne ved hjælp af den store stationære byggekran svæver på plads en efter en, går nogle andre byggefolk nede i kælderniveau med store malerkoste og smører flydende asfalt på ydersiden af de lodrette kældervægelementer.

Det haster nemlig med at få det gjort færdigt, for meget snart efter at denne artikel skrives, skal der bankes yderligere pæle ned som fundament for stueetagen, der går et godt stykke ud over der, hvor byggefolkene står. Så der skal hurtigst muligt fyldes op omkring kælderen, så dækket kan få fast grund under fødderne.

Cykler direkte ind

Da vi går langsomt rundt om byggepladsen til den anden side, kan vi se konturerne til en cykelsti, som går direkte ned i cykelparkeringskælderen. I kanten af byggeområdet ligger en sø, som Jens Kofoed erklærer, at han selv har været med til at lave.

Det er klimasikring, fordi den å, der løber igennem denne del af Rønne, kan løbe over. Den vil komme til at danne et naturligt forløb langs det nye byggeri, når det i 2017 skal stå færdigt.

Lidt længere fremme på den anden side ser vi så pludselig nogle kraftige varmerør, der kommer op af gruben. Utilsigtet, lyder det, for ingen havde nogen anelse om, at de lå der, før man under gravearbejdet med at fjerne 40.000 kubikmeter jord, pludselig stødte på dem. Men nu er de blevet omdirigeret, bukket og drejet så de ikke længere ligger i vejen for byggearbejdet.

Vi når til den eksisterende del af skolen, som det nye skal bygges sammen med. Maskiner larmer inde i bygningen, for der skal renoveres og ombygges. Vi går ind i en bred gang, der, når det nye byggeri står færdigt, skal danne forbindelsesled mellem det nye og det eksisterende byggeri.

Her finder vi også kilden til larmen. Mænd med åndedrætsværn og store borehamre er ved at bryde skillevægge ned. Bunker af gamle mursten og brokker ligger på gulvet og er klar til at blive kørt ud af bygningen. Jens Kofoed fortæller, at gulvene skal dækkes af et par tusinde kvadratmeter bornholmsk granit.

Svært at overskue

Når man sådan går rundt og kigger på en byggeplads, er det svært at forestille sig, hvordan det dog skal blive til en færdig bygning. En stor mobilkran står lige uden for og assisterer en faste byggekran på den anden side af pladsen.

Jens Kofoed fortæller, at der til projektet er lavet en færdig kranplan, således at kranerne fra start har faste pladser, så de kan nå ind over hele projektet. Det minimerer også chancerne for eventuelle uheld, fordi man ved at undergrunden kan bære på de valgte steder, hvortil også lastbiler med betonelementer og andre byggematerialer også kan nås fra kranen.

På den anden side af de eksisterende bygninger er vi så tilbage ved udgangspunktet. Her er oplagspladsen hvor byggematerialer ankommer og ligger i sirlige stabler. Det gælder også armeringsjern, hvor en medarbejder står og skærer, bukker og binder jern til de enkelte dele af konstruktionen, der skal støbes in situ - altså på stedet.

I baggrunden nærmer vi os så skurbyen, hvor byggeledelse, kantine, velfærdsmoduler og andet holder til.

Låst om natten

En lang række af store containere står med dørene slået op. Her opbevares al værktøj og andet, når arbejdstiden er slut -under lås og slå. Byggepladsen er præget af orden og styr på tingene. Intet ligger og flyder uhensigtsmæssigt, og travlheden med at få tingene gjort sirer gennem luften, men uden unødigt hastværk.

På væggen på et af kontorerne, hvor vi slår os ned med en kop kaffe, ses tegningerne af byggeriet. En medarbejder kommer ind og spørger hvor han kan finde en hjelm. Han kommer fra kontoret hjemme i firmaet og skal lige ind og finde en kollega.

Jens Kofoed er selv inde i de fleste detaljer i byggeriet. Han beretter at det er svært at finde byggeledere nok, og at han mangler to af slagsen lige nu, og han er ikke bleg for at love dem fast arbejde fremover, for han mener at der vil være travlhed på Bornholm i flere år frem.

Et skridt længere
Nærværende reportage fra byggeriet er lavet lige før sommerferien. Ugen efter at vi var på besøg, skulle store pæle bankes ned som skal holde overetagen, der går langt ud over kælderetagen.
Byggeriet overholder tidsplanen, og skal stå færdigt næste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.019