23948sdkhjf

Ventetiden på byggetilladelser varierer voldsomt landet over

Der er 97 dage til forskel på, hvor lang tid det i gennemsnit har taget at sagsbehandle en byggetilladelse i landets hurtigste og langsomste kommune i 2015, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri
I nogle kommuner skal man væbne sig med langt mere tålmodighed end i andre, når det gælder ventetiden på en byggetilladelse.

I Tønder og Vallensbæk har det i gennemsnit varet fire dage at sagsbehandle en byggetilladelse i 2015, mens det på Samsø har taget 101 dage.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i nettosagsbehandlingstiderne, som udgør antallet af dage, det i gennemsnit tager at få behandlet en sag fra den dato, hvor alle fyldestgørende oplysninger er indhentet fra ansøgeren.

Opgørelsen viser, at der især på Sjælland har været lange ventetider. Her har kommunerne i gennemsnit brugt en måned på at sagsbehandle en byggesag. I Midt- og Vestjylland har borgere og virksomheder kun skullet vente halvt så længe.
Langsomste kommuner
Samsø (101 dage)
Langeland (56 dage)
Fredericia (53 dage)
Vordingborg (52 dage)
Glostrup (51 dage)

På landsplan har kommunerne i gennemsnit brugt 21 dage på byggesagsbehandlingstiden, viser opgørelsen, der kortlægger, at 28 af landets kommuner har kunnet sagsbehandle byggesagerne på i gennemsnit 14 dage eller mindre, mens det i 65 kommuner tog mellem 15 og altså helt op til 101 dage.

Forskelle skaber forundring
Hurtigste kommuner
Vallensbæk og Tønder (4 dage)
Skive (6 dage)
Syddjurs (7 dage)
Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Nordfyns og Furesø (9 dage)
Middelfart og Guldborgsund (10 dage)


Hos branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri skaber forskellene forundring.

”Jeg tænker, at der er nogle kommuner, der står med et forklaringsproblem”, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”En fuld oplyst sag bør kommunerne kunne behandle på to uger. Der kan så i nogle tilfælde godt være visse særlige forhold som naboer eller andet, så man når op på fire uger, men hvis ikke man generelt kan klare sagsbehandlingen på få uger, så er der noget galt med processen”, fortsætter han og understreger, at kommunerne bør blive bedre til at lære af hinanden

”Opgørelsen viser med al tydelighed, at der er gevinst at hente ved, at kommunerne lærer af hinanden. Dengang man gik i skole, måtte man ikke se efter sidemanden, men når man går ud af skolen, så er det en dyd at lære af andre”, lyder det.

Private overtager behandling

Torben Liborius påpeger samtidig, at ”det hører med til historien”, at den tekniske byggesagsbehandling i 2017 lægges om til, at certificerede virksomheder skal stå for den.

”Men kommunerne spiller stadig en væsentlig rolle i at sikre, at man kan bygge hurtigt og på gode vilkår”, siger han.

Du kan læse Dansk Byggeris opgørelse " her " og se byggesagsbehandlingstiden fordelt på kommuner " her ".

Læs om Samsøs erfaringer: " Ventetiden på byggetilladelser varierer voldsomt landet over ".

Servicemål overholdes
Der findes ikke en lov for, hvor lang tid kommunerne må være om at behandle en byggesag. Siden 2014 har det dog været et krav, at kommunerne skal offentliggøre servicemål for den forventede sagsbehandlingstid på en byggesag, lyder det i en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Her fremgår det, at 75 kommuner har en nettosagsbehandlingstid for byggesager, der er kortere end de opstillede servicemål. Modsat har 13 kommuner længere nettosagsbehandlingstider end målsætningen. Dertil kommer 10 kommuner, hvor sagsbehandlingstiden eller målsætningen ikke er oplyst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.178