Ungdomsboliger og svømmehal nomineret til pris
Ringkøbing Svømmehal og Forsvarets tidligere konstabelskole i København er med i det finalefelt af seks markante renoveringsprojekter, der 1. september finder sin vinder
Ringkøbing Svømmehal, et pilotprojekt tegnet af arkitektvirksomheden C. F. Møller, er blandt de nominerede.
Projektet er led i initiativet “Nyt liv i gamle svømmehaller”, som er iværksat af Lokale- og Anlægsfonden,
Et idékatalog giver bud på, hvordan det er muligt at forvandle gamle svømmehaller til moderne bade- og wellnesshaller. Rigtig mange danske svømmehaller er typisk opført for cirka 30 år siden og kræver derfor renovering.
Ringkøbing Svømmehal fra 1977 var traditionelt udformet med et 25 meter langt bassin og et mindre børne- og legebassin.
Efter ombygningen har svømmehallen ifølge renover.dk fået flere fleksible bassiner med forskellige kvaliteter og dybder og med plads til leg, en grotte med lys, klatrevæg med vandet som faldunderlag og en vandparkourbane, hvor svømmerne skal forbi forskellige forhindringer.
De lokale klubber for svømning, dykning og undervandsrugby har desuden fået bedre forhold til undervisningen.
Masser af wellness
En indskudt etage har givet plads til et nyt multirum, hvorfra der er den absolut bedste udsigt ud over Ringkøbing Fjord. Hallen har også fået tyrkisk bad, saunaer og massagerum og omklædningsrummene er renoverede.
”Det har i dag resulteret i at samlet set flere bruger svømmehallen end før, men ikke mindst også at det er nye brugergrupper som er kommet til”, lyder det blandt andet fra dommerne, som har indstillet hallen til prisen.
Som en del af renoveringen og idekataloget er der arbejdet med nye energi- og miljøløsninger, som ingeniørvirksomheden Bascon har været med til, så svømmehallen i dag er bedre for miljøet.
Renoveret for lille budget
Forsvarets tidligere Konstabelskole på Margretheholm i København er også blandt de seks finaledeltagere i dysten om Renoverprisen, indstiftet af Realdania og Grundejernes Investeringfond.
Det er en bevaringsværdig teglstenbygning fra 1939, som var i meget dårlig teknisk stand, og som med et relativt lille budget er blevet renoveret og indrettet til 84 ungdomsboliger. Bygningen er placeret midt i det nye bykvarter på Margretheholm, som tegnestuen Vandkunsten har planlagt.
”Konstabelskolen er ud- og indvendigt omdannet til en moderne bygning med attraktive ungdomsboliger med primært 2- og 3-rum. Derved adskiller Konstabelskolen sig fra et traditionelt kollegium, som ofte består af 1-værelses boliger”, lyder det blandt andet fra dommerne.
Hver bolig er indrettet med eget bad og køkken, og der er etableret fællesrum med køkken, ophold og vaskeri og derudover depotrum og cykelparkering i kælderen.
Fremstår uændret
Vandkunsten har tegnet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Dette er gjort ved at zonedele bygningen, således at kun de dele der indeholder boligfunktioner opvarmes fuldt ud.
Da det kun er konstruktionen der står tilbage, valgte man at udnytte bygningens daværende tilstand og materialitet samt understrege konstruktionen ved at lade beton og pudsede vægge bevare deres rå struktur. Bygningens militære historie afspejler sig ligeledes i valget af farver.