Kultur-kuppel i Aarhus er virtuelt gennemprøvet
Kulturhuset Dome of Visions i Aarhus opføres af NCC frem til september. Entreprenørvirksomheden tester domen som virtuel protype, før håndværkerne går i gang på pladsen
Nu har udviklings- og entreprenørvirksomheden NCC taget første spadestik til opførelsen af det særprægede kulturbyggeri, som snart pryder havnebydelen Aarhus Ø og som Aarhus Kommune står bag.
Et inspirerende sted
”Det er vigtigt, at vi støtter eksperimenter og grønne tiltag som Dome of Visions, som også er med til at give aarhusianerne et inspirerende og anderledes sted at mødes om kulturelle begivenheder på Aarhus Ø,” siger Kristian Würtz, rådmand for byens teknik- og miljøforvaltning, i en pressemeddelelse.
Han glæder sig over, at Aarhus får besøg af den prisbelønnede bygning, som tidligere i midlertidig form og frem til 2013 stod på havnen. Fra slutningen af september kan indbyggerne igen indtage domen.
Over de næste uger opføres den 120 kvm store kuppel ved at 225 polycarbonat-plader og 638 bjælker monteres. Og det er på mange måder et ekstraordinært byggeri, aarhusianerne får til byen.
Digitalt værktøj
Foruden at være et superoptimeret bæredygtigt byggeri bliver domen NCC’s digitale testlaboratorium, der skal vise vejen for nye digitale løsninger.
NCC anvender det digitale miljø til at teste domen virtuelt som prototype, ligesom selve opførelsen af byggeriet testes og optimeres digitalt, før håndværkerne går i gang på pladsen.
Det sker via en såkaldt 4D bygningsinformationsmodel, i daglig tale kaldet BIM, hvor det bliver tydeligt, i hvilken rækkefølge bygningsdelene skal opføres.
Overblik over processen
”Vi har bygget domen flere gange virtuelt i 4D, inden den nu bygges i virkeligheden. Det skaber overblik over processen for vores håndværkere og den øvrige produktion. Dermed finder vi frem til den mest produktive og hensigtsmæssige måde at opføre byggeriet på”, siger Torben Bredkær-Sørensen, der er produktionschef i NCC Danmark.
Det betyder også, at håndværkerne på deres iPad kan se arbejdsplaner, vejledninger og undersøge byggeriet fra vinkler, som ikke er mulige på et stykke fladt papir. Det er med til at skabe et godt overblik over byggeriet, mener han.
Under et ophold på Krøyers Plads i København har domen bevist, at den fungerer som en magnet i byrummet, og derfor forventer NCC’s ledelse, at den også i Aarhus får stor tiltrækningskraft. Foreløbig er kuplen ved Aarhus Ø planlagt til at blive stående til 2018.