23948sdkhjf

Norsk regelforenkling hjælper danske entreprenører

Regeringen i Norge har opgivet et forslag, som ville gøre det vanskeligere for danske byggevirksomheder at byde på opgaver i landet
Der er god grund til at ånde lettet op, hvis man som dansk entreprenør gerne vil byde på opgaver i Norge. Det fremhæver arbejdsgiver- og brancheorganisationen Dansk Byggeri.

En stramning af reglerne for helse-, miljø- og sikkerhedsidentitetskortet (HMS), som alle skal have for at for at komme ind på en norsk byggeplads, er nemlig blevet droppet af landets regering.

Forslaget kom på bordet som del af en samlet pakke i september 2015 for at få bugt med et stigende misbrug. Men stramningen ville gøre det endnu sværere for danske byggevirksomheder at byde på opgaver i landet, har Anita Kurowska Larsen, international chefkonsulent i Dansk Byggeri, tidligere forklaret over for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det skyldes, at virksomhederne med stramningen ville opleve en længere behandlingstid for at få HMS-kortet – og ikke mindst yderligere omkostninger –, og at systemet ville blive mere ufleksibelt.

Derfor har Dansk Byggeri i samarbejde med andre interessenter aktivt argumenteret imod stramningen.

Store forskelle

I dag kan man i særlige hastetilfælde klare papirarbejdet på tre dage og sende medarbejderne på byggepladsen, hvor arbejdet kan forløbe, mens de forskellige registreringer falder på plads, så længe de ansatte har kopier af dokumenter, der beviser, at registreringsprocessen er i gang.

Men med stramningen, hvor man skal have det fysiske HMS-kort på sig fra første dag på pladsen, ville man som minimum skulle regne med seks uger behandlingstid for at få de forskellige registreringer på plads.

Dertil kommer en ekstra omkostning til flybilletter og tabt arbejdstid, fordi alle de medarbejdere, der skal sendes til Norge, skal en ekstra tur derop for personligt at bevise deres identitet på et af de særlige id-skattekontorer.

Desuden ville det være virksomhedens ansvar selv at finde ud af, hvor i systemet en fejl er sket, hvis de får et afslag. Og hvis en medarbejder bliver afvist, må man vente to arbejdsdage, før man kan søge igen.

Bliver en medarbejder syg, kan man desuden ikke bare sende en ny – han ville nemlig også først skulle igennem hele processen.

”Vi så det som et skrivebordsforslag, som vi er rigtig glade for er taget af bordet. I stedet har man koncentreret sig om at øge kontrollen på pladserne”, siger Anita Kurowska Larsen.

Win-win situation

Før har det kun været Arbejdstilsynet og skattemyndighederne, der har haft hjemmel i loven til at kontrollere HMS-kortet, men nu har arbejdsmiljøfolk og bygherrerepræsentanter – altså dem der har den daglige gang på pladsen – også mulighed for at tjekke.

Det er fortsat kun myndighederne, der kan inddrage kort, men arbejdsmiljøfolk ene og bygherrerepræsentanterne kan nu gøre myndighederne opmærksom på eventuelt opdagede misbrug.

På den måde kommer man bedre misbrug til livs, mener man hos Dansk Byggeri.

Derudover er der kommet en præcisering i loven af, at arbejdsgiveren er forpligtiget til at inddrage kort og sende dem til makulering hos myndighederne, hvis en medarbejder for eksempel stopper.

Punkterne ser Dansk Byggeri positivt på.

”Det er win-win, at besværlighederne er taget af bordet, så man fortsætter med de regler, der er i dag, og at man samtidigt styrker kontrollen, så man kommer snydepelsene til livs. Vi er meget glade på vores medlemmers vegne”, siger Anita Kurowska Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111