Arkitekter retter op på bygning fra 1885
Efter over 130 år blev et fundament af kampesten udskiftet med ordentligt isolerende materiale – beboerne fra boligforening er lettede over at slippe for kulde og fugt
De gamle kampesten, der udgjorde fundamentet, er blevet udskiftet med en ordentligt konstrueret sokkel, der både isolerer og holder fugten ude.
Bygningen er nu ejet af Stenløse-Ølstykke Boligforening. Det er KAB, der administrerer boligerne for boligforeningen. Ved overtagelsen var KAB klar over, at der skulle gøres noget ved problemet. Det var lidt af en udfordring med de mange massive kampesten på flere meter, der bar hele huset.
Kampesten er en stor kuldebro
”Det er ikke godt med kampesten som fundament. Granit leder varme og er én stor kuldebro, så det medfører store gener for beboerne. De klagede da også over kolde lejligheder, fugt og i det hele taget et skidt indeklima”, siger bygningskonstruktør Agica Hasanbegovic, der er projektleder i den rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhed Gaihede, som fik opgaven.
Den eneste løsning var, at alle de kæmpestore sten under huset skulle ud og erstattes af nyt underlag, mursten, en fugtspærre af rustfrit stål, og så pudses op igen på ydervæggen. Den store udfordring lå i at fjerne de gamle sten forsigtigt og lidt ad gangen, så den gamle bygning ikke begyndte at revne eller give sig.
”Sammen med entreprenøren lavede vi en grundig plan for, hvordan det skulle ske. Vi kunne tage de fleste kampesten ud hele én ad gangen og så bygge et nyt fundament på dens plads. Der var dog også en meget stor granitsten, vi måtte knække igennem, da muren ville give sig, hvis vi fjernede den i et hug”, fortæller Gaihede-rådgiveren.
I bedre form end nogensinde
Nu står bygningen fra 1885 klar i bedre form end nogensinde, og beboerne kan varme lejlighederne op uden kuldetræk og fugtgener.
Projektleder i KAB Anders Schou Pleidrup er glad for, at det kunne lykkes.
”Denne opgave var en udfordring rent teknisk. Men den skulle klares, da det gav så store gener for beboerne”, siger han.
Glade beboere
Udskiftningen af kampestensfundamentet har givet livskvaliteten tilbage til beboerne i den gamle ejendom.
”Det har været næsten umuligt at være i lejligheden. Der har været rigtigt koldt og ikke til at varme op. I en lang periode kunne jeg ikke få temperaturen højere op end 10 grader ved gulvet. Og så har vi haft store fugtproblemer”, fortæller en af beboerne, 63-årige Jane Olesen.
kargaard