Mange bud på en bedre byggeproces
Danmark er langt fra det eneste land, hvor det er svært at måle produktiviteten, men der er veje at gå, var konklusionen på en konference i Odense i går
Det var et af startskuddene fra direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, på transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidts (V) opsamlingskonference fra en række fyraftensmøder, der har været afholdt landet over med alle byggeriets parter som aktive deltagere. Opsamlingskonferencen fandt sted i går i konferencecenteret Dok5000 i Odense.
”Priskonkurrencen er fortsat den faktor, der er nemmest at måle på. Kvaliteten er meget svær at måle på i byggeriet. Hvis man gør det, vil man uvægerligt komme til at blande sig i, hvordan byggeriet udformes”, sagde Curt Liliegreen.
Fredagen bød på debat af en række emner, der relaterer sig til emnet produktivitet gennem samarbejde.
Debatten gled ind over emner som totaløkonomien i byggebranchen, anvendelse af OPP i praksis, transaktionsomkostninger ved udbud samt planlægning og organisering af offentlige byggeopgaver.
Emnet samarbejde var således et gennemgående tema, lige fra samarbejdet mellem de enkelte håndværksfag til samarbejdet mellem bygherrer, rådgivere og udførende og endelig mellem de enkelte virksomheder, når de arbejder sammen på byggepladsen.
Faste teams giver mening
”Der er rigtig god mening i at sende de samme teams af tømrere, murere og ingeniører videre til næste projekt”. Den erfaring, de sammen har opnået, går spildt ellers”, sagde Arne Becker fra entreprenørkoncernen MT Højgaard.
Søren S. Nielsen fra Tetraplan satte fokus på netop læring:
”Man kan tjene rigtigt mange penge på læring ned igennem organisationen og ligeledes på tværs af organisationen. Der er meget fokus på transaktionsomkostningerne, men læringen er mindst lige så vigtig.”
Der blev også givet udtryk for, at AB-systemet er for stift, tungt og stillestående.
Peter Fangel Poulsen fra Realdania gav udtryk for, at der bør være et stående udvalg, som løbende opfanger de signaler, der kommer fra markedet, således at regelsystemet kan ændres dynamisk.
CEO MT Højgaard, Torben Biilmann, mener at vi godt kan glemme de mange tunge systemer:
”Meget af de tunge systemer vi arbejder med nu, vil forsvinde i de kommende år. Der er sket meget de sidste par år, men der er nogle meget store udviklinger på vej, blandt andet indenfor nye måder at samarbejde på, nye teknologier, og helt nye måder at tænke byggeri på. Det handler om, at vi får udviklingen ned fra det strategiske niveau og til rent faktisk at indføre det i vore virksomheder, og det er den svære øvelse”, men der er ingen tvivl om, at mange af de fordyrende barrierer vi ser nu, vil blive udfordret kraftigt”, sagde Torben Biilmann.
Udfordringer for SMV’er
På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke især vil ramme de mindre og mellemstore virksomheder, sagde MTH-topchefen:
”Nej, for der er fortsat masser af områder, hvor de mindre og mellemstore virksomheder har kompetencer, så det mener jeg ikke. Der kan godt være udfordringer, men udviklingen kommer under alle omstændigheder”.
Et andet emne var det brud, der sker i rutiner og oparbejdet viden, når der rykkes fra byggeri til byggeri.
Torben Liborius fra Dansk Byggeri sagde om den teknologiske udvikling:
”Vi bliver disrupted. Vi kommer til at se kompetenceglidning. Vi vil se, at antallet af højtuddannede vil være meget større, og vi vil komme til at se på et byggeri på en helt anden måde. Vi overvurderer dog nok udviklingen lidt på to års sigt, men vi undervurderer den på længere sigt”.
Mads Søndergaard fra Niras opfordrede til, at man kigger mere mod udlandet og lærer af, hvordan man gør der.
”Her i landet udbyder vi enkeltvis. I England udbyder man en samlet pakke af hospitaler, plejehjem med videre. i store pakker. Der er noget vi kunne lære af, for den viden, der oparbejdes, spildes i stor grad”. Vi kunne sagtens fasttracke og opnå nogle genveje i stedet for at opfinde det hele selv hver gang”, sagde Mads Søndergaard.
Allerede på uddannelsesplanet er det vigtigt at man får forståelse for hvad andre faggrupper kan, mener Lene Espersen, direktør i brancheorganisationen Danske Arkitekter.
Hun kunne fortælle om et forløb, hvor grupper af arkitektstuderende og konstruktører fra Horsens var blevet sat sammen og lærte en hel masse om samarbejde.