Murermestre: Der skal handles
Det er bekymrende, at mureruddannelsen på Tradium i Randers bliver fravalgt, fremhæver man hos blandt andre Vorning Murerforretning, der allerede i dag mangler murersvende
Erhvervsskolen Tradium plejer at have en klasse med 16-20 elever, men på grundforløb to, der starter op til august, har skolen for første gang oplevet en svigtende interesse. For to ugers tid siden var der ingen ansøgere, og nu er man blot oppe på en lille håndfuld.
”Det er bekymrende. Det er jo de unge, vi skal leve af i fremtiden. Jeg er et af de firmaer, der har valgt ikke at ville have østeuropæiske arbejdere, så jeg er en af dem, der får et problem, hvis ikke der kommer unge igennem uddannelsen”, siger han.
”Jeg oplever allerede i dag en kæmpe udfordring i at få murersvende. Pt. mangler jeg tre svende. Det betyder, at vores projekter bliver rykket, og i sidste ende kan det betyde, at vi må takke nej til opgaver”, siger han og fortsætter:
”Derfor bliver vi nødt til at gøre et eller andet, for jeg synes ikke vores politikere gør nok. De har travlt med at sige, at vi skal læse og læse og blive klogere. Det er heldigvis blevet bedre, men når de ikke gør nok, så må vi jo selv”.
Liste på 20 virksomheder
Derfor er han på listen over 20 virksomheder, der er klar til at tage murerlærlinge ind, og som sammen med erhvervsskolen har sat en kampagne i gang for at tiltrække elever, fortæller han
I dag har virksomheden, som består af 25 mand, seks lærlinge, og der er netop skrevet kontrakt med en, som starter om fire uger.
”Når man selv kæmper med dagligdagens udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft, så er man nødt til at handle på det”, siger han og oplyser, at han har meldt sig til det informationsmøde henvendt til de unge, som finder sted i morgen.
Udlandet overhaler
Også HUJ A/S i Auning på Djursland er på listen over de 20 virksomheder, der er klar til at tage lærlinge ind.
Virksomheden gør sig udover murerarbejde også i tømrer- og betonopgaver og har samlet 85 mand ansat inklusiv fem lærlinge. 25-30 af de ansatte er murersvende, og på murersiden har virksomheden besluttet, at de hvert år vil tage to elever ind, som har passionen og viljen til faget.
”Vi står jo med den her store udfordring i murerfaget, at der er nogle lidt ældre murere, som over den næste tid skal på efterløn eller pension, og dem skulle der jo gerne være nogen, der kan erstatte. Og så nytter det jo ikke noget, at man på mureruddannelsen i Randers, som altid har haft murerhold, ikke kan skaffe elever”, siger Bent Johnsen, adm. direktør hos HUJ A/S.
Han fremhæver en trend blandt forældre om, at de helst ser, at deres unge læser videre - især blandt mødre, og at der i samfundet er lidt af en opfattelse af, at håndværker, det kan man altid blive.
”Det mener jeg jo er en helt forkert opfattelse”, siger han og peger på, at man i byggeriet i høj grad har brug for kombinationen af både kloge hænder og kloge hoveder.
”Hvis ikke vi får dygtige unge ind - både fagligt og bogligt, så bliver det udlandet, der kommer til at sidde på håndværksbranchen, og det er ærgerligt”, siger han.
Læs også: " Unge fravælger mureruddannelse i Randers ".