Fagforbund frygter øget social dumping med TTIP
Frihandelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, kan ende med at svække de arbejdendes rettigheder, mener flere fagforbund
Forhandlingerne om TTIP begyndte i sommeren 2013 og har indtil miljøorganisationen Greenpeace i maj lækkede forhandlingsdokumenterne været hemmeligholdte. Siden har fagbevægelser i Tyskland, Storbritannien, Østrig, Holland, Belgien og Frankrig forholdt sig kritisk til TTIP.
Et af kritikpunkterne er, at EU-kommissionen har afholdt over 100 møder med repræsentanter for erhvervslivet, mens andre typer organisationer som fagforeninger og forbrugerorganisationer har været til under 20 møder. I Danmark vil et nyt initiativ, Faglige imod TTIP, forsøge at mobilisere fagforeningernes medlemmer imod frihandelsaftalen.
Vanskeligere at få indflydelse
3F har ikke nogen samlet holdning til TTIP, men Palle Bisgaard, næstformand i fagforbundets byggegruppe er skeptisk. Han mener, aftalen kan føre til, at det bliver sværere at få indflydelse på ny regulering.
”Aftalen lægger op til, at alle nye regler skal op i et reguleringsråd. Vi frygter derfor, at muligheden for indflydelse bliver endnu vanskeligere fremover, end den er i dag. Derudover fremgår det af de lækkede papirer, at industrien fremover skal være med til at lave nye standarder for blandt andet miljøregulering. Så vi har en indirekte frygt for, at arbejdsmiljøstandraderne bliver dårligere, fordi USA ikke har samme sikkerhedsprincip som os”, siger han.
Palle Bisgaard understreger, at han som udgangspunkt ikke er imod internationale handelsaftaler, man han savner, at grundlæggende menneskerettigheder og rettigheder for de arbejdende udgør grundlæggende principper i TTIP.
”Man giver med TTIP mulighed for, at virksomheder kan byde ind på andre landes offentlige udbud. Det giver en risiko for, at man tager udgangspunkt i laveste fællesnævner og social dumping dermed bliver en afledt effekt”, siger han.
Også Jørgen Juul Rasmussen, forbundsformand i Dansk El-Forbund er kritisk over for TTIP.
”Helt grundlæggende er vi for handelsaftaler, men ikke hvis de sælger ud af faglige rettigheder og ikke, hvis der ikke er transparens. Jeg er bekymret for, at vi med den her aftale sætter virksomheder over nationalstater og ikke får holdt fast i menneskerettigheder og sociale rettigheder”, siger Jørgen Juul Rasmussen.