23948sdkhjf

Installatører er en branche i bevægelse

Fremtidens produktivitet spillede en hovedrolle, da installationsvirksomhederne mødtes til Tekniqs årsdag i fredags
Som i den resterende del af den danske bygge- og anlægsvirksombranche står installationsvirksomhederne foran stigende konkurrence fra ikke bare udlandet, men også fra nye teknologier.

For bare 10 år siden brugte installationsvirksomhederne andre materialer, end de gør i dag, ligesom værktøjerne var anderledes. Det har givet virksomhedernes produktivitet et løft og skabt en branche i bevægelse.

Og netop en branche i bevægelse var det overordnede tema, da branchens største arbejdsgiver- og brancheorganisation, Tekniq, holdt sin årsdag i Odense i fredags.

I timerne inden årsdagen havde de godt 200 fremmødte medlemsvirksomheder i den store konferencesal i Radisson Blu H.C. Andersen Hotel besluttet at afskaffe den traditionelle generalforsamling, som man kender den i dag, og erstatte den med digitale afstemninger, som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i sidste uge.

Et brydningsfelt

Så på det organisatoriske plan er Tekniq også i bevægelse, og produktivitet og branchen i bevægelse er da også hovedtemaet for Tekniqs formand, Henrik Fugmann, der til daglig er adm. direktør i den københavnske el-installationsvirksomhed Fugmann A/S.

”Der er jo flere elementer i produktiviteten. Dels den rå produktivitet, og hvordan vi udvikler os som virksomheder. For hvis ikke vi har fokus på dette, bliver vi løbet over ende og udfordret af eksempelvis udenlandske virksomheder, som udfører en anden arbejdsdeling og har et andet fokus. Derfor skal virksomhederne hele tiden være i et brydningsfelt, hvor de udvikler sig. For vi arbejder jo netop med teknologi og automation, der udvikler sig”, sagde Henrik Fugmann til Licitationen - Byggeriets Dagblad umiddelbart efter sin beretning på generalforsamlingen.

Er ikke Fona

Her er Henrik Fugmann ikke bleg for at drage en sammenligning med den godt 100 år gamle elektronikkæde Fona, hvis butikker snart er fortid herhjemme. For installationsvirksomhederne må netop ikke ende som Fona, men skal vokse sig større og spille en mere central rolle i fremtiden.

”Fona er jo mere en tilstand, for det var jo en veldreven forretning, men der kom bare andre produkter. Derfor skal vi som virksomheder hele tiden udvikle os, for vi har alle forudsætningerne. Bare tænk på hvor stor en andel, elektronik nu fylder i moderne byggerier”, siger Henrik Fugmann.

Alle skal forny sig

Men ingen virksomheder uden ansatte. Tekniq arbejder i forvejen tæt sammen med de faglige organisationer Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet om udvikling og markedsføring af branchens uddannelser. Senest med en reklamefilm om elektrikeruddannelsen, og nu er turen kommet til vvs-energiuddannelsen, der markedsføres på Facebook og via en ny hjemmeside.

Samtidig står branchen om godt et år over for overenskomstforhandlinger. Her ligger det Henrik Fugmann meget på sinde, at der skabes nogle overenskomster, der netop styrker produktiviteten i branchen og skaber muligheder for øget samarbejde på tværs af fag, anvendelse af ny teknik og nye løsninger.

”Som arbejdsgivere skal vi hele tiden forny os, og det mener jeg egentlig også at arbejdstagerne skal”, lyder opfordringen fra Henrik Fugmann til de faglige organisationer med slet skjult hentydning til ikke mindst Blik- og Rørarbejderforbundet, med hvem overenskomstforhandlingerne de sidste to gange er endt i sammenbrud.

For de kommende overenskomster skal pege fremad.

”Min opfordring er at vi ser fremad, for så har denne branche alle forudsætninger for at lykkes”, understreger Henrik Fugmann.

Læs også: " Anlægsinvesteringer skal på normalt niveau ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103