BOGANMELDELSE: Skab selv din grønne by
Ny bog fortæller begejstret om alt det, vi selv kan gøre for at designe grønnere bysamfund
Det kan også være af en langt mere privat karakter, der på sigt kan få stor betydning for en by og de mennesker, der bor i den.
Om det beretter en ny brugbar bog for alle byboere, der har en stor eller lidt mindre havemand m/k inde i sig.
”Naturen ind i byen” fortæller begejstret – med forfatteren, anlægsgartner og industriel designer Boe Sallingboe som guide – om de muligheder, der byder sig til, hvis man går i gang med at skabe oaser på altaner og terasser.
Og det gør han godt og vidende. Uden at blive økofrelst og moraliserende.
Konkrete eksempler
Med meget konkrete eksempler i rygsækken, som for eksempel omdannelsesprojektet for Enghave Kirkes forhave og Rundskuedagens Plejecenter i København, fortæller han, hvordan alle med enkle midler kan gøre omgivelserne grønnere og måske dermed sit eget og andres liv lidt sundere.
Uden at miste tråden bliver vi ført fra planteliv i gårde, på altaner og på terrasser ind i kunsten at skabe biotopbevarende miljøer.
Og med den stigende indvandring til byerne er der ikke tvivl om, at det er en bog til tiden.
Nye tal fra Eurostat viser, at Danmark er blandt de EU-lande, hvor der lige nu er størst tilflytning til byerne. Og med et intensivt opdyrket areal udgør byerne, som Sallingboe smart pointerer, en fjerdedel af det areal, hvor naturen i varierende grad kan tilgodeses.
Modvægt til glas og beton
Så det er bare med at komme i gang med klatreroser, skovjordbær og blåregn som modvægt til de store mængder glas, stål og beton, vi fylder vores byer med.
Som forfatteren skriver, er begreber som urban gardening og klimatilpasning kommet for at blive, og det er veldokumenteret at vi værdsætter naturen. Det skønnes for eksempel at der hvert år er 7,5 mio. Besøg i Jægersborg Dyrehave. Så hvorfor ikke blive vores egne landskabsarkitekter hjemme på altanen?
Sidste halvdel af bogen er meget praktisk orienteret med en omfattende planteliste fra den temperede klimazone. Forfatteren har taget udgangspunkt i hårdføre arter, der kan vokse i blæsende omgivelser, som tagterasser og på altaner, og i byerne, hvor man ikke altid kan regne med rigelige mængder sol.
De sidste 100 sider giver derfor god value for money, hvis man vil have direkte anvisninger til planter, der kan tåle skygge, klatreplanter eller biotopbevarende arter.
Med ”Naturen ind i byen” behøver ingen gå forgæves, når det kribler i de grønne fingre.
Boe Sallingboe: Naturen ind i byen
Gyldendal
200 sider
Illustreret