23948sdkhjf

Masser af no-dig renovering i Kolding

Blue Kolding, som er navnet på Kolding Kommunes forsyningsselskab, bruger hvert år mellem syv og 10 mio. kroner på opgravningsfrie løsninger
Det blev Munck Forsyning, der i 2014 løb af med sejren i et udbud, som Koldings forsyningsselskab, Blue Kolding, stod bag. Det var i hovedsagen et udbud på pris, men dog ”det økonomisk mest fordelagtige” tilbud, der vandt. Prisen tæller med 70 procent, og andre faktorer som organisation og faglig kompetence og arbejdsprocesser delte de resterende 30 procent.

”Vi har haft det samme niveau i investeringer på området i mange år, og det er ud fra en betragtning om, at vi tager noget hvert år efter en plan, og så ved vi, hvad det koster, siger civilingeniør Camilla Ravn til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kaskademodel i brug

Udbuddet er lavet efter en såkaldt kaskademodel, som gør, at bud nummer to i udbuddet kan få ordren, hvis nummer ét ikke kan. Ligeledes er nummer tre i rækkefølgen med. Det er henholdsvis Per Aarsleff og NCC.

Per Holm styrer tingene i Blue Kolding, og han har stor erfaring med sig, blandt andet fra Fredericia, hvor han også var med til at sætte system i udbuddene på området omkring spildevand.

”For os er det en stor tryghed, at vi har en samarbejdspartner, vi ved kender tingene og reagerer efter det mønster, vi har udbudt i rammeaftalen. Det er ikke sikkert, at det lige er syv til 10 mio. kroner hvert eneste år. Det kan svinge lidt, men i store træk passer det”, siger han.

Godt inde i varmen

Munck er tilsyneladende godt inde i varmen i Kolding i øjeblikket, for firmaet har for ikke længe siden også vundet mindre kloakeringsopgaver i størrelsesordenen fem mio. kroner i Kolding. Dette arbejde har i en årrække været gjort af Arkil A/S, som altså måtte se sig slået i konkurrence.

”Vi bruger no-dig – eller opgravningsfrie metoder – der hvor vi skønner, det er mest fordelagtigt. Kloakering skal ikke genere beboerne for meget, og i sådanne situationer er det smart at bruge det. Der kan også være andre situationer, hvor det faktisk er nemmere at fore en spildevandsledning end at udskifte den med en opgravning. Det er typisk når det er betonrør fra 1950’erne og 1960’erne, at den er gal, fordi der ikke rigtigt var de store kvalitetskrav til dem dengang”, forklarer Per Holm.

Han vurderer det samlede marked i Danmark til at være cirka trekvart mia. kroner.

”Det varierer naturligvis fra kommune til kommune, men dem, jeg sådan umiddelbart kan pege på, ligger i niveau med os, og så trækker København nok noget mere, mens de jyske kommuner nok trækker lidt nedad”, forklarer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125