23948sdkhjf

Bæredygtigt byggeri kan betale sig

Byggebranchen ser i stort omfang økonomiske fordele ved at bygge bæredygtigt, lyder det i en ny undersøgelse fra organisationen bag Dgnb-certificeringen i Danmark. Siden januar sidste år er antallet af bygninger tilmeldt ordningen fordoblet
Flere bygninger vil blive bæredygtighedscertificeret, ambitionsniveauet vil stige, og udviklingen er drevet af brugernes efterspørgsel.

Det er forventningen til de kommende års udvikling blandt en række aktører i byggebranchen. Og så har flere fået øje på de økonomiske gevinster ved at bygge bæredygtigt, viser en ny markedsundersøgelse fra Green Building Council, der i 2012 indførte DGNB-certificering i Danmark.

På relativt få år har bæredygtighed bevæget sig fra at være noget, man talte om som fremtiden i byggebranchen, til at være konkret virkelighed i mange – især større – byggerier.

Opadgående kurve

Efter indførelsen af den nu landsdækkende certificering var der for et år siden 50 byggerier i Danmark, som enten var certificerede eller på vej til at blive det. Heraf kan nævnes rådgivervirksomheden Moes domicil, der ved siden af for eksempel KPMG-byggeriet på Frederiksberg opnåede et guldcertifikat, samt Rambølls domicil i Ørestad. Og naturligvis Københavns Universitets Green Lighthouse ved Nørre Campus, der allerede under klimatopmødet i 2009 blev meget omtalt.

I forlængelse af den udvikling har Green Building Council netop gennemført en markedsanalyse der viser, at både kvantitet og kvalitet fortsat er på en opadgående kurve.

”Vi er glade for, at tendensen så entydigt peger i retning af, at markedet for bæredygtigt byggeri vil vokse. Og vi er glade for, at udviklingen ikke blot er drevet af grønne ambitioner, men også af kundernes efterspørgsel og af et klart billede af, at det lønner sig på bundlinjen”, siger direktør Mette Qvist fra Green Building Council, der har gennemført sin markedsanalyse blandt aktører i byggebranchen.

“Derfor opfordrer vi regeringen til at lytte til markedet og virksomhederne og indbygge bæredygtighed i lovgivningen på byggeområdet. Det vil sætte mere turbo på en stærk bæredygtig udvikling, og det vil styrke en i forvejen stærk dansk position internationalt set”, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun håber det vil være med til at skabe innovation og vækst i det danske samfund.

”80 procent af deltagerne i markedsanalysen forventer stigende efterspørgsel de kommende år. Ingen forventer faldende efterspørgsel. Og 85 procent forventer stigende ambitioner”, siger hun.

Fremtiden vægter det højt

Lejerbos afdeling ”Fasanvangen” i Ishøj er Danmarks første DGNB-certificerede almene boligafdeling. Beboerne flyttede ind i de 18 rækkehuse i juli sidste år.

”For os er certificeringen en metode til at sikre, at vi kommer hele vejen rundt, når vi arbejder med bæredygtigt byggeri. Der er ingen tvivl om, at det i fremtiden vil være et parameter, som vores kommende beboere vægter højt. Med DGNB bygger vi både miljømæssigt, økonomisk og socialt bæredygtigt. Det giver gode boliger og velfungerende boligområder”, siger direktør i Lejerbo Ulrik Steen Jensen til Licitationen.

Økonomiske fordele

En interessant detalje er ifølge Mette Qvist, at 75 procent af deltagerne i undersøgelsen mener, at udviklingen er drevet af efterspørgsel fra brugerne.

”En anden markant tendens er, at byggebranchen i stort omfang ser økonomiske fordele ved at bygge bæredygtigt. 48 procent af dem, som selv har bygget bæredygtigt, ser bedre økonomi totalt set i byggeriets levetid som et afgørende argument for at bæredygtighedscertificere”, siger hun.

En fordobling på et år

Og selv blandt dem, som ikke har egne erfaringer med at bygge certificeret, er opfattelsen, at besparelser på driften overstiger den dyrere anlægspris ved at bygge bæredygtigt.

Forventningen fra markedet stemmer overens med den faktiske udvikling hos Green Building Council, der står bag bæredygtighedsmærkningen i Danmark. Antallet af bygninger tilmeldt DGNB-certificering var i januar 2016 fordoblet i forhold til januar 2015.

30 byggerier – heraf to hospitaler – og fire byområder er i dag certificeret i Danmark.

I Tyskland har tallet rundet 200 byggerier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094