23948sdkhjf

DEBAT: Flot renoveret bolig – men stor hovedpine

Tætte og højisolerede boliger giver lave energiudgifter. Prisen kan være et usundt indeklima med høje koncentrationer af CO2
Nu er foråret her igen. Solen skinner, og sæsonen for husprojekter og renoveringer er skudt i gang. Uanset hvad, vi har på vores to-do liste, gælder det for de fleste af os, at vi gerne vil have noget, der ser godt ud, og noget, der ikke er for dyrt.

Sådan er det også, når vi ønsker at give huset en kærlig hånd. Vi vælger flotte materialer, som passer til tidens trends, og vi bruger mange penge på blandt andet energirigtige vinduer, isolering og en varmekilde, der kan betale sig på sigt. Energioptimering er nøgleordet anno 2016.

Klassisk fælde

Og her er det så, at ni ud af ti falder i det, jeg kalder den klassiske fælde. Vi bliver så optagede af at gøre vores hjem smukt og bæredygtigt, at vi helt glemmer, hvordan vi sikrer luften i vores hjem. Når vi energirenoverer, gør vi os umage med at lukke alle revner og sprækker, så varmen ikke slipper ud. Det giver rigtig god mening, både for varmeregningen og miljøet. Men hvis man ikke installerer gode ventilationsmuligheder, risikerer man, at CO2-niveauet stiger til langt over det anbefalede. Det kan i værste fald betyde koncentrationsbesvær, hovedpine og træthed. For eksempel kan en familie, der slår øjnene op i et soveværelse på første sal i et nyrenoveret hus, vågne op til en CO2-koncentration på 4.000 til 5.000 PPM. Arbejdstilsynets øverste grænse, for hvilken PPM-koncentration man må arbejde i, ligger på 800 PPM.

Dårlig ventilation

Jeg har set mange eksempler på huse, der har stået knivskarpt og været i energiklasse A efter en renovering, men som desværre har så dårlig ventilation, at husejerne må skyde en hvid pil efter en behagelig hverdag med et godt indeklima. Det er altså synd at bruge en formue på et flot og energirigtigt hus, hvis det samtidig betyder, at det bliver en udfordring at koncentrere sig om at læse avisen eller bare at holde sig vågen.

Vi skal blive bedre til at huske den rene luft, når vi renoverer. Et godt ventilationsanlæg kan umiddelbart virke som en kostbar investering, men det er et godt alternativ til evigt åbne vinduer. Tal viser, at man på bare fem til otte år har tjent anlægget hjem i sparede energiomkostninger. Dertil kommer øget komfort i form af bedre fordeling af den rene luft i boligens rum. For slet ikke at tænke på det omfattende energitab, der ellers er, når den varme luft ellers siver ud af vinduet.

Det giver god mening, både for din pengepung og for dit helbred.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188