Arkitekturen skaber de gode mødesteder
Danske Arkitema Architects og svenske Sweco har vundet projekteringen af det ambitiøse sundheds- og forskerknudepunkt Sahlgrenska Life, der skabe perfekte muligheder for videnudveksling
Gennemtænkt arkitektur kan sikre gode bevægelsesmønstre og sørge for, at folk mødes på kryds og tværs.
Arkitema Architects er i samarbejde med Sweco netop blevet udpeget til at projektere den kommende erhvervs- og forskerpark Sahlgrenska Life, der med sine i alt 90.000 kvm skal koble to nye bygninger sammen med det nuværende Sahlgrenska Universitetssjukhuset og universitet. Målet er at skabe et mødested for sundhedsfaglig viden.
Med koblingen håber arkitekterne, at der bliver skabt et naturligt mødested mellem den sundhedsfaglige praksis, undervisning og forskning.
”I passagen mødes mennesker på tværs af faggrænser i den fælles kantine, cafeer, undervisningslokaler, bibliotek samt møde- og konferencefaciliteter”, siger seniorpartner og segmentchef for sundhed i Arkitema Architects, Wilhelm Berner-Nielsen.
En tydelig identitet
Dommerne har været tilfredse med den måde, Arkitema Architects og Sweco har arbejdet med opgaven og de løsninger, de er kommet frem til.
”Vinderforslaget har flere arkitektoniske kvaliteter og giver en tydelig og genkendelig identitet for et center for medicinsk forskning, sundhed og uddannelse i verdensklasse,” siger juryens talsmand, Arve Nyhus.
Mennesker skaber viden
Fra starten har Arkitema Architects – som har arbejdet med sygehusbyggeri i 25 år og har erfaring fra flere sygehusprojekter i Skandinavien – haft fokus på, at forskere, studerende, læger og borgere i Gøteborg kommer til at bruge bygningerne, der er koblet sammen med det store Sahlgrenska Universitetssjukhuset i syd og medicinermiljøet på Gøteborgs universitet i nord.
Dermed bliver erhvervs- og forskerparken et knudepunkt i området, hvor alle brugernes naturlige bevægelseslinjer samles og krydses i en og samme bygning.
I de to bygninger på henholdsvis 11 og 21 etager vil der være faglige miljøer, hvor det skal være nemt og enkelt at udveksle viden på tværs af faglige og uddannelsesmæssige skel.
Samtidig vil flere etager rumme private virksomheder, der kommer tæt på den omfattende viden i universitetsmiljøet og den praktiske hverdag på sygehuset. Det skal give grobund for stærk videndeling og et robust forskningsmiljø.
”Vi har arbejdet målrettet med at skabe nogle både æstetiske og brugbare rammer for de mennesker der kommer til at arbejde, studere og forske i bygningerne. Ved at give dem de rigtige løsninger skaber vi muligheden for udvikling og udveksling af viden på et endnu højere niveau end tidligere,” siger Wilhelm Berner-Nielsen.
Afsnit forbindes
Bygningerne lægger sig i forlængelse af landskabet og skaber sammenhæng på tværs af trafik og terrænforskelle.
Let tilbagetrukket rejser laboratoriebygningerne sig for henholdsvis sygehus og universitet. I de nederste etager på sygehussiden integreres desuden en ny akutmodtagelse og operationsafsnit, der forbindes lodret til en ny helikopterlandingsplads på husets tag og vandret til det eksisterende operationsområde.
Udover det aktuelle projekt står Arkitema blandt andet bag sygehusbyggeriet DNV Gødstrup ved Herning og Sykehuset Østfold Kalnes syd for Oslo.