23948sdkhjf

Skybrudsprojekter for over 800 mio. i 2017

København og rådgivervirksomheden Rambøll fortsætter kampen mod oversvømmelser - eller rettere: gør klar til vandet, så skybrudsmængderne ikke medfører skader
Forleden vedtog teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune at give grønt lys til 11 projekter til en samlet værdi af 390,5 millioner kroner.

Projekterne skal være med til at sikre 77.328 husstande mod skybrud.

”Vi befinder os i en ny virkelighed, hvor skybrud er blevet hyppigere og har medført skader for milliarder af kroner. Derfor er vi nødt til at sikre København mod de voldsomme mængder af vand”, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl.).

Centralt i 2017 bliver anlæggelsen af helt store forsinkelsespladser, som skal holde vandet tilbage og væk fra kloakkerne, så de ikke løber over, som det er set tidligere.

Skt. Jørgens Sø midt i København, Lersøparken i Bispebjerg og Valbyparken i Sydhavnen skal spille centrale roller, så vandet kan holdes væk fra kældre og kloakker.

Med projektpakken for 2017 er der i alt disponeret 837,9 mio. kroner til 33 projekter ud af de samlede 3,317 mia. kroner fra ansøgningen til Forsyningssekretariatet, som dækker 300 projekter.

Hydrauliske beregninger

Rambøll har bistået Københavns og Frederiksberg Kommuner med skybrudsplaner. Rådgivervirksomheden har blandt andet lavet omfattende hydrauliske beregninger af oversvømmelser, idéskitser af terrænbaserede løsninger og samfundsøkonomiske beregninger.

Københavns og Frederiksberg kommuner har med Hofor og Frederiksberg Forsyning udarbejdet skybrudsplaner, og Rambøll har konkretiseret planerne i idéskitser for fire store oplandsområder, der samlet dækker mere end 50 procent af kommunerne.

Rambølls ingeniører har bidstået med en kombination af afløbsteknisk og hydraulisk ekspertise, landskabsarkitektonisk byplanlægning og trafiktekniske vurderinger.

Udenlandske erfaringer

Blandt forslagene er skybrudsgader, grønne gader og forsinkelsesboulevarder, samt udbredt lokal afledning af regnvand i De Gamles By, anvendelse af Enghaveparken, Fælledparken, Hans Tavsens Park og Damhusengen til vandforsinkelse. Firmaet introducerer også regnparker i og omkring Damhussøen og Sankt Jørgens Sø.

Alle løsningerne er baseret på Rambølls og Dreiseitls erfaringer fra blandt andet Bishan Park i Singapore, Lundbeck i Valby, Green Solution House på Bornholm, Zollhallen Plaza, Potsdamer Platz i Berlin og Trekroner i Roskilde.

Byfornyelse

Projektet omkring Skt. Jørgens Sø er et eksempel på, hvordan hensynet til kulturværdier, natur og Københavnernes behov flettes sammen.

Et andet eksempel, som allerede er i fuld gang, er forandringerne omkring Hans Tavsens Park på Nørrebro. Et projekt som både handler om at sikre området mod oversvømmelser og samtidig skabe fornyelser af kvarteret. ”Vi kunne godt grave hele København op og så lægge større kloakker under byen, men det ville koste op mod 20 milliarder kroner. I stedet laver vi nye løsninger, som skaber grønne og blå byrum, som alle kan nyde året rundt”, siger Morten Kabell.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109