Aarhus Kommune skifter pumper i 131 institutioner på én gang
Det var et større projekt, da Aarhus Kommune gik i gang med udskiftningen af cirkulationspumper i kommunens institutioner. 10 institutioner var rollemodeller, inden man gik i gang
Lars Simonsen, ingeniør ved Børn & Unge afdelingen i Aarhus Kommune, havde prøvet det før. I 2013 blev cirkulationspumperne i byens 51 kommuneskoler udskiftet med nye, energibesparende pumper. Dengang blev alle bygninger gennemgået på forhånd. De gamle pumper blev registreret, og der blev lavet en detaljeret udskiftningsplan som grundlag for et udbud.
”På skolerne var der tale om 600 pumper af meget forskellig størrelse, der var installeret inklusiv en række nyere E-pumper, som ikke skulle skiftes. Så vi var nødt til at komme ud på skolerne først, så vi kunne få et ordentligt grundlag for både udbud og overblikket over besparelserne”, siger Lars Simonsen.
Men med over 550 børnehaver og institutioner i kommunen vil det være helt uoverkommeligt at registrere de enkelte steder på forhånd. En sådan inspektion vil koste omkring 1.000 kroner pr. sted
10 institutioner var rollemodel
Lars Simonsen allierede sig med Sten Jespersen fra ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S, der også havde været rådgiver på projektet med udskiftning af pumper på byens skoler. Sammen med salgsingeniør Morten Vinther fra Grundfos tog holdet på rundtur til 10 børnehaver og institutioner, hvor både pumper og forhold blev registreret.
”Vi valgte 10 bygninger, som vi vurderede til at kunne give os et gennemsnitligt billede af installationerne,” fortæller Lars Simonsen.
På den baggrund udarbejdede rådgivende ingeniør Sten Jespersen en helhedsvurdering.
”Vi anslog, at der i gennemsnit var fire cirkulationspumper på hver institution, to til varme, en til vand og en til ventilation,” fortæller Sten Jespersen og fortsætter:
”Men vi gjorde det klart i udbudsmaterialet, at det eksakte antal pumper kunne svinge +/- 50 procent, hvilket jo ville afspejle sig i størrelsen på den endelige entreprise.
Vurderingen dannede grundlag for Morten Vinthers liste over, hvilke nye energibesparende pumper, der kunne komme i spil som erstatning for de gamle pumpetyper. På den baggrund kunne Aarhus Kommune anmelde projektet til Aarhus Affald/Varme, der er det energiselskab, som efterfølgende udbetaler et tilskud til udskiftningen.
131 børnehaver på knap to uger
To vvs-installatører fra Frede Andersen VVS blev dedikeret til opgaven og forestod blandt andet arbejdet med at gennemfotografere både den gamle og den nye installation i hver enkelt børnehave.
Oplysningerne om de gamle pumper, hvilket trin, de stod på og informationer om den nye pumpe blev indskrevet i et regneark, som Morten Vinther havde udviklet, så der kunne laves en efterkalkulation til brug for udbetalingen af tilskuddet.
Efter små to uger var alle pumper skiftet i de 131 børnehaver og institutioner.
Hos Aarhus Kommune kan Lars Simonsen se tilbage på et projekt, hvor investeringen er betalt tilbage om 3,29 år med en årlig besparelse på 77.332 kWh eller 130.000 kroner omregnet til kontanter. Dertil kommer tilskuddet fra energiselskabet som et engangsbeløb på 24.200 kroner ekskl. moms.
Fordelagtig løsning
Og for en afdelingsingeniør med mange bolde i luften, har forløbet været optimalt.
”Jeg overvejede, om jeg selv skulle lave udbudsmaterialet, men det ville have været alt for tidkrævende. På dén måde, vi har grebet sagen an, har det gode samarbejde mellem rådgiver, leverandør og installatør gjort processen smertefri og meget effektiv. Og trods udfordringerne med at ramme antallet af pumper på alle institutionerne har modellen med at basere udbuddet på 10 tilfældige børnehaver været den økonomisk mest fordelagtige løsning. Så det vil jeg gerne anbefale andre, der ellers måtte synes, at det er uoverkommeligt at gå i gang med så store projekter.”
brahe