23948sdkhjf

Ildsjæle laver underværker

Realdania har netop bevilget støtte til 21 projekter i kampagnen ”Underværker - bygningsarvens ildsjæle”
En nedlagt polymerfabrik ved Årslev og Sdr. Nærå syd for Odense er blevet et kulturelt og socialt samlingspunkt, der favner og forbinder de mange fællesskaber, som bærer byen. Og i Østervrå i Vendsyssel er en nedlagt kirke godt på vej til at blive forvandlet til et af verdens første digitale udstillingssteder for fotografi.

Det er blot to eksempler på de i alt 21 projekter, som er klar til at blive til virkelighed som en del af Realdanias kampagne ”Underværker – bygningsarvens ildsjæle”. Med økonomisk og faglig støtte skal kampagnen hjælpe ildsjæle med at føre deres idéer ud i livet – til gavn for den lokale livskvalitet.

Projekterne har det til fælles, at de både skaber udvikling og fællesskaber lokalt og samtidig bevarer og nytænker bygningsarven. I alt har kampagnen modtaget 87 ansøgninger fra hele landet, og ud af dem står 21 projektgrupper nu til at få en hjælpende hånd. Det er anden gang, der uddeles penge fra kampagnepuljen.

”Endnu en gang har ansøgningsfeltet været imponerende, og vi har haft fornøjelsen af at kunne vælge blandt rigtig mange gode projekter fra hele landet. De mange idéer vidner om sprudlende virkelyst og begejstring i de mange lokalsamfund rundt omkring i Danmark, som nu får glæde af ildsjælenes store indsats,” siger Christian Andersen, der er programchef i Realdania.

Projekterne er udvalgt af Realdania med hjælp fra et eksternt bedømmelsesudvalg.

Opbakning via sociale medier

Som led i kampagnen skulle ansøgerne skabe tilslutning til deres projektidé ved at få andre til at give den et ”like” på kampagnens hjemmeside. Det har skabt livlig og positiv aktivitet på sociale medier, hvor projekterne har formået at mobilisere andre og skabe stor opbakning omkring projekterne.

Realdanias kampagne blev lanceret sidste år og har i alt 30 mio. kroner til over en treårig periode at støtte ildsjælenes projekter og skabe formidling og netværks-aktiviteter.

21 underværker får støtte
Svaneke: Nyt liv i Rådhuset - Den lokale byforening vil gøre det gamle rådhus til samlingssted.
Årslev/Sdr. Nærå: Polymeren. Den gamle polymerfabrik i den lille midtfynske by er blevet et nyt samlingssted i byen med boldbaner og parkourstativer med mere.
Millinge: Østerby Bageri. I landsbyen ligger et intakt bageri fra 1859. Projektet vil bevare og videreformidle bagerhåndværket.
Strynø: Terapirum og walled garden-terapihave. På Strynø i det sydfynske øhav skal en økologisk terapihave danne ramme om et refugium for krigsveteraner.
København: Guldminen. Visionen er at skabe et sted, der inviterer lokalmiljøet og private til at genbruge byggematerialer.
København: Saxogade 2.0. Projektet understøtter gadens identitet ved at etablere socialøkonomiske virksomheder.
Gedser: Bevar Det Gule Palæ. Det Gule Palæ, kendt fra filmen ”Olsen-banden på sporet” fra 1975, skulle rives ned, men ildsjæle satte sig for at redde bygningen og flytte den til Gedser. Her skal den indgå som del af den aktive lokalbane.
Grænge: Liv i den gamle skole. En renovering bevarer skolen som et sted, hvor beboerne kan afholde kulturelle arrangementer.
Askeby: Fremtidens Andelshus. En markedsplads med lokale fødevareprodukter med mere i et tidligere mejeri.
Kragevig: Husflidsskole. En gruppe interessenter vil renovere den fredede husflidsskole i Kragevig på Sydsjælland.
Jyderup: Skaterbane i Jyderup. Børn og forældre vil omdanne den gamle skolegård til en skaterbane.
Aarhus: Den hængende have. Formålet er at skabe en grøn, hængende have i FO-byens førhen triste baggård i det centrale Aarhus.
Ebeltoft: Det Grænseløse Køkken – rum til liv. Molbordet, et netværk af ildsjæle med passion for mad.
Egå: Moderne mødested. Projektet har fokus på at bevare landsbymiljøet med udgangspunkt i det 115 år gamle forsamlingshus.
Morsø: Strømpehuset – et landsbyfyrtårn. Idéen er at tilbyde midlertidigt udleje/udlån af boliger, så potentielle tilflyttere afprøver landsbylivet. Idéen afprøves i Strømpehuset fra 1932.
Lunderskov: Drejeskiven. En gruppe veterantogsentusiaster vil formidle historien ved at istandsætte et remiseområde.
Sdr. Felding: Dagmar Bio. Biografen byder på film og kulturelle aktiviteter med landskendte kunstnere.
Varde: Projekt Underværket. Et populært aktivitets- og samlingssted for unge i tidligere Varde Stålværk.
Samsø: Samsø Slagtehus. Øens dyr sendes til slagtning på fastlandet. Idéen er at etablere et slagtehus i et tidligere gårdmejeri.
Sebbersund: Kultur helt ned i ålegræsrødderne. Kulturbrugsen som mødested etableres i en gammel brugsforening bygget i 1935.
Østervrå: Pixlart. I en nedlagt kirke vil udstillingsstedet Pixlart lave et digitalt udstillingssted for fotografi og danne en ny ramme for fællesskab, fotografi, animation og kultur i landsbyen.
Kilde: Realdania.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171