23948sdkhjf

Carlsberg Byen sætter ind med ny strategi for miljøsanering

Dobbelt screening og tidlig involvering af miljørådgivere i et bredt samarbejde er nogle af kodeordene i Carlsberg Byens nye strategi, der ud over bedre nedrivningsudbud skal sikre op mod 98 procent genanvendelse i opførelsen af københavnerkvarteret
Carlsberg Byen er på banen med en ny strategi for miljøsanering, som er udviklet i tæt samarbejde med Københavns Kommune og Dansk Miljøanalyse A/S, og som ud over styrkede nedrivningsudbud skal sikre op mod 98 procent genanvendelse i opførelsen af københavnerkvarteret.

”Først screener vi på traditionel vis for miljøskadelige stoffer, derefter går vi i dybden med indtrængningsprøver og supplerende materialeprøver, og endelig samler vi resultaterne i en minutiøs, miljømæssig kortlægning, der omfatter det samlede projekt og indgår i udbudsmaterialet”, forklarer Martin Nerum Olsen fra Dansk Miljøanalyse A/S om den nye strategi.

”I den nye virkelighed inddrages miljøanalytikere fra starten i et tæt samarbejde med bygherre og entreprenører med henblik på en total afdækning af miljørisici gennem hele processen fra sanering og nedrivning til bortskafning og genanvendelse”, fortsætter han.

”På den måde undgår vi miljømæssige overraskelser. Både penge- og tidsforbrug på en nedrivning er minutiøst kortlagt, allerede før vi starter nedrivningsudbuddet, og det giver sikkerhed både for os, entreprenører og de nye beboere, der kan vide sig helt sikre på, at området og bygningerne er fri for miljøskadelige stoffer”, supplerer projektleder Thomas Clausen fra Carlsberg Byen.
Carlsberg Byen
I løbet af de næste otte til 10 år bliver Carlsbergs historiske grund forvandlet til et nyt kvarter i København, hvor moderne arkitektur spiller sammen med områdets bevaringsværdige og fredede bygninger
De i alt cirka 600.000 etagemeter, som Carlsberg Byen kommer til at udgøre, forventes fordelt med godt 45 procent til butikker og erhverv, cirka 45 procent til boliger og cirka 10 procent til kultur, idræt og institutioner
15 procent af arealet i det færdige bykvarter vil være eksisterende bygninger
Carlsberg Byen forventes at få mellem 7.000 og 8.000 nye beboere, cirka 10.000 arbejdspladser og godt 15.000 studerende

Erfaringer spiller ind

Han understreger, at der fra starten har været fokus på miljøsanering og metodevalg, og tilføjer, at erfaringer fra tidligere nedrivningsopgaver i området har vist nødvendigheden af løbende at revurdere metodevalg og implementere nye miljømæssige procedurer.

I den sammenhæng fremhæver han netop det tætte samarbejde mellem bygherre, miljørådgivere og entreprenører som altafgørende i forhold til at realisere bygherres mål om at genanvende helt op til 98 procent af byggeaffaldet fra udviklingen af det 33 hektar store bykvarter.

”Det handler ikke kun om de bygninger, der rives ned. Når vi graver, finder vi gamle, tidligere nedrevne bygninger, der i tråd med datidens retningslinjer er blevet knust og nedgravet. Her har screeninger vist, at vores ”arvede” byggeaffald kan indeholde både tungmetaller og PCB, ligesom miljøscreeninger har vist, at områdets fredede og bevaringsværdige bygninger kan rumme miljømæssige overraskelser, som må afhjælpes. Vi arbejder uden kompromisser, og intet overlades til tilfældighederne. Alle miljøskadelige stoffer kortlægges minutiøst, genanvendes i videst muligt omfang eller bortskaffes”, siger han.

Forbillede til efterlevelse

Med implementering af de nye procedurer fremstår Carlsberg Byen som pioner og forbillede på miljøhåndteringsområdet, mener Martin Nerum Olsen.

”Sammen med Københavns Kommune har Carlsberg Byen sat det gode eksempel for fremtidens miljømæssige løsningsmodeller, der både sikrer holdbare byggebudgetter, rigtig miljømæssig håndtering af problematiske materialer og maksimalt genanvendelse”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146