23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Det skæve Danmark

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Landets yderområder kæmper en til tider hård kamp for at holde på ikke bare arbejdspladser, men også på de unge, der i stigende grad søger mod de større byer, hvor uddannelses- og jobmulighederne er større.

Nu viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, at de unge i sjællandske og vestjyske kommuner har fået færre erhvervsuddannelser at vælge imellem. I 39 kommuner var der færre erhvervsuddannelsesretninger i 2014 end i 1993, og i syv kommuner er erhvervsskoler helt blevet nedlagt. Samtidig er antallet af uddannelsesmuligheder faldet med 25 procent i yderområderne, mens bykommunerne har oplevet en fremgang på 13 procent.

Det er dårlige tegn i en tid, hvor erhvervsuddannelserne generelt kæmper med de gymnasiale uddannelser om at tiltrække unge. For alle erfaringer viser, at ligger erhvervsuddannelsen tæt på, så er det også betydelig lettere at tiltrække unge. Her spiller grundforløbene en stor rolle, for det er her, at man for første gang stifter bekendtskab med en erhvervsuddannelse, og derfor skal den ligge tæt på. Derfor er det også et lille skridt på vejen, som regeringen har taget med en pulje på 7,5 mio. kroner til flere grundforløb i yderområderne, selvom beløbet langt fra er nok.

En anden tilgang kan man dog ikke komme udenom, når det gælder erhvervsskolernes hovedforløb. For der skal ikke herske tvivl om, at man får de bedst specialiserede uddannelser, hvis man samler kompetencerne på færre steder, og hvor der er elever nok. Det giver de bedste lærerkræfter og fornødne viden og dermed også et højere fagligt niveau.

Og så må de unge også rejse efter det.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093