23948sdkhjf

De finansielle markeder drillede Realdania i 2015

Foreningen kommer ud med et væsentligt lavere afkast på sine investeringer og halveret resultat i 2015 blandt andet som følge af uroen på de finansielle markeder i 2015. Og det fortsætter i 2016
Realdania har øjnene stift rettet mod den folkeafstemning om Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU, som briterne afholder til juni. For afstemningen kan få store konsekvenser for udviklingen på de finansielle markeder, der er startet nervøst i 2016, og som også i 2015 oplevede store udsving.

Den filantropiske forening, der årligt uddeler trecifrede millionbeløb til byggeprojekter herhjemme, har ud over det filantropiske ben, en omfattende investeringsaktivitet. Denne afgør i sidste ende omfanget af uddelingerne til det byggede miljø, og investeringsaktiviteten har været en anelse udfordret i 2015.

Det fremgår af det regnskab for 2015, som Realdania sender på gaden i dag.

Årsresultatet er faldet med 58 procent til 659 mio. kroner, og investeringsafkastet af den samlede investeringsformue på 21,3 mia. kroner er faldet fra 15,9 procent til 8,7 procent.

Til gengæld har Realdania øget sin samlede formue, så foreningen fortsat er en velpolstret pengetank med en egenkapital på 20,9 mia. kroner.

Nødt til at være konservative

Det var særligt uroen på de finansielle markeder i august og september, som bidrog til det faldende afkast, der lander på 1,8 mia. kroner i 2015.

Og selvom markederne rettede sig i resten af 2015, er uroen fortsat ind i 2016, hvor de to første måneder foreløbig har påvirket Realdanias investeringsafkast negativt med omkring 800 mio. kroner.

Derfor har Realdania allerede nu lagt et foreløbig skøn for hele 2016, der lyder på et mindre underskud efter skat og uddelinger.

I dette skøn spiller blandt andet briternes folkeafstemning en rolle, understreger Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro, som Licitationen - Byggeriets Dagblad møder i Realdanias hovedsæde i hjertet af København.

”Vi ramte et minus i afkastet på 758 mio. kroner i august og 360 mio. kroner i september, og derfor er vi nødt til at være konservative i vores vurderinger for 2016. Det er klart, at der kan være en bekymring i, at Storbritannien skal til afstemning i juni, og hvad det kommer til at betyde. Det ved vi ikke. Det virker som om, at der er stor nervøsitet på markederne, og afstemningen bidrager yderligere til det. Så derfor er det et usikkert marked, vi er inde i, og det er vi nødt til at iagttage. Samtidig kan vi jo konstatere, at ser man på de vurderinger, der har været de seneste tre måneder om, hvordan 2016 vil se ud, så har de svinget relativt meget. Det har der jo ikke været enighed om blandt Nationalbanken, Finansministeriet og de økonomiske vismænd”, siger Anne Skovbro, der tiltrådte som filantropidirektør i august, og som i år står for regnskabsaflæggelsen, da adm. direktør Jesper Nygård i øjeblikket er sygemeldt.

Tilfredshed med 2015

Anne Skovbro understreger dog, at Realdania under et er tilfredse med 2015-regnskabet på trods af, at både overskud og investeringsafkastet er halveret.

For det var et særdeles turbulent år, og da Realdania både har globale aktier i investeringsporteføljen foruden fem andre hovedaktivklasser er afkastet tilfredsstillende.

”Vi er tilfredse med regnskabet, for helt generelt var 2015 et turbulent år på aktiemarkederne. Særligt i nogle perioder, som har gjort, at vi har været nødt til at være ekstraordinært agtpågivende. Så vi er tilfredse med det resultat i løbet af året. Det har vi klaret godt”, siger hun.

Har tålmodighed

Anne Skovbro peger hovedsageligt på den nye investeringsstrategi, som Realdanias bestyrelse vedtog i december, som årsag til, at Realdania trods alt er rolig, og ikke føler sig udfordret af de finansielle markeder.

Efter i mange år at have båret en stor del af sine investeringer op på en portefølje af Danske Bank-aktier, er denne aktiepost nu helt afhændet. Det har ført til en opdateret tilgang til investeringer, hvor man i højere grad laver grundige analyser af værdiskabelsen inden for de seks hovedaktivklasser, som Realdania opererer med. Her står aktier for godt halvdelen af investeringsformuen.

”Selvfølgelig er vi udfordret, men den investeringsstrategi, der er lagt for dagen, viser at vi kan agere i markederne, og vi kan tåle at være langsigtede og konservative. Man kan jo sige, at alle der sidder med investeringer er udfordret. Men det handler om, hvilken tilgang du har til det. Om du er i det for de hurtige penge, eller om du kan have den der tålmodighed, og det kan vi jo. Vi går ikke efter et hurtigt afkast. Vi går efter det stabile og langsigtede, og vi vil gerne sikre med den investeringsstrategi, at Realdania er en forening med en lang levetid og bliver ved med at agere fornuftigt i markedet”, understreger Anne Skovbro.

Læs også: " Projektportefø lje har fundet et foreløbigt naturligt leje ".

Realdania
Mio. kroner
2014 2015
Resultat af finansielle poster 3.073,2 1.967,6
Resultat før uddelinger og skat 2.972,5 1.657,6
Uddelinger -838,0 -760,8
Resultat før skat 2.134,5 896,8
Årets resultat 1.562,3 658,5
Egenkapital 20.234,7 20.910,2
Antal ansatte 263 276

Regnskabet er afsluttet den 31. december 2015
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156