Eksporten af byggevarer skuffer
Mens den samlede danske eksport er steget i 2015, er der sket et fald i byggevareeksporten, men der er lys forude
Bekymrende mener branchefællesskabet Danske Byggematerialer, da en positiv økonomisk udvikling i landene omkring os burde smitte af og have løftet eksporten.
”Ud fra hvordan udviklingen i landene omkring os har været, så har det ikke været forventningen, at der ville ske det fald, der er sket. Det kan godt undre”, siger Jette Snoer, branchedirektør i Danske Byggematerialer og fremhæver, at de ikke har en præcis forklaring på ændringen.
Faldet dækker over procentvis store udsving i forhold til landene, vi eksporterer til, forklarer hun.
For eksempel er der sket et stort fald til Storbritannien fra 3,7 mia. kroner i 2014 til cirka 2,6 mio. kroner i 2015 svarende til et fald på omkring 30 procent. Byggevareeksporten til Tyskland er faldet med 4,5 procent, mens Sverige og Norge er faldet med henholdsvis 2,8 og 0,6 procent.
”Traditionelt har vi haft en eksport af offshore og vindmøller til Storbritannien, og den kan godt svinge. Det kan være en forklaring”, siger hun og påpeger, at sårbarheden er stor.
Omvendt har vinduesproducenterne oplevet en stigning i eksporten grundet stor renoveringsaktivitet i landet.
”Det er glædeligt, at danske producenter i den sammenhæng vinder indpas”, siger hun.
Mens det går tilbage for byggevareeksporten, er det gået frem for den samlede danske eksport, som er steget med 2,4 procent fra 620 mia. kroner i 2014 til 635 mia. kroner i 2015.
”Det er en generel bekymring, at byggevareeksporten halter bagefter”, siger Jette Snoer.
Hun peger blandt andet på, at der synes at være udfordringer for branchen, som kan variere fra produkt til produkt, og at der også er noget, som tyder på, at mange af byggeriets virksomheder oplever det som bøvlet at eksportere, og at nogen af den grund giver op lidt for hurtigt, ikke tør satse på området eller afventer længe, før de vælger at gå ind på eksportmarkedet.
”Det er fælles udfordring, som vi må få løst”, siger hun.
”En af udfordringerne er klart, at det godt kan være, at vi har fælleseuropæisk mærkning af byggevarer, men samtidigt har de enkelte lande bygningsreglementer og krav, som gør, at man ikke bare lige kan få varer ind på markedet”, siger hun.
Lys forude
Mens 2015 ikke har været det bedste år for dansk byggevareeksport, er der en smule lys forude. De danske nærmarkeder viser nemlig i friske prognoser for 2016 positive takter i de indberetninger, der foreløbig er kommet fra landene.
”Det er noget, som tyder på, at de danske producenter af byggevarer lige så stille er i gang med at øge deres eksportandel. Fra Danske Byggematerialer skal der derfor lyde en kraftig opfordring til at komme i gear og orientere sig mod vores nabolande”, siger Jette Snoer og fremhæver, at det er svært at spå om, eksportvirksomhederne får grebet bolden.
”Men der er et marked”, understreger hun.