23948sdkhjf

Affald kan blive til værdifulde byggematerialer

DTU har udnævnt ny professor, der skal stå for universitetets forskning i affaldshåndtering
Kasserede byggematerialer behøver ikke nødvendigvis ende på det nærmeste forbrændingsanlæg.

For der er ofte stor værdi i at genanvende byggematerialer og andet industriaffald til eksempelvis nye byggematerialer.

Det er baggrunden for forskningen i affaldshåndtering på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor DTU Byg netop har fået en ny professor i netop håndtering af affald.

”En central del af min forskning består i at omdanne restprodukter, der ellers anses som affald, til nyttige ressourcer. Restprodukterne stammer blandt andet fra byggematerialer og industriaffald. Det er rester, som på nuværende tidspunkt ikke finder anvendelse i andre sammenhænge, men som jeg ser et stort potentiale i at udnytte til nye byggematerialer”, siger professor og sektionsleder Lisbeth M. Ottosen, der blev udnævnt til professor den 1. februar, til DTU’s egen hjemmeside.

Byggeriet skal bakke op

Genanvendelsen af byggematerialer er en del af den såkaldte cirkulære økonomi, hvor affald ikke blot er affald men i stedet ses som en råvare

For Lisbeth M. Ottosen er samarbejdet med byggeindustriens parter en naturlig del af arbejdsprocessen. For hvis den cirkulære tankegang skal få sit gennembrud, kræver det, at industrien bakker op.

”Det er afgørende at få indviet byggeindustrien i tankegangen om, at restprodukter, der tidligere er blevet anset som affald, kan have stor værdi som råstoffer i nye produkter. Derfor er det vigtigt at inddrage industripartnere, som løbende kan kvalitetstjekke materialerne og dermed blive en aktiv del af udviklingen af nye byggematerialer, der kan bruges i industrien”, siger Lisbeth M. Ottosen til dtu.dk.

Ny handlingsplan fra EU

EU-kommissionen lancerede i december sidste år sin plan for den cirkulære økonomi , der indeholder en række initiativer, som skal gennemføres frem mod 2019.

Hensigten er at fremme den cirkulære økonomi i EU med nye visioner for blandt andet genanvendelse og deponering - områder, hvor Danmark i forvejen står stærkt.

Desuden skal planen bidrage til øget vækst, jobskabelse og miljøgevinster i Europa gennem blandt andet øget genanvendelse og bedre initiativer inden for affaldshåndtering.

Ifølge Dansk Byggeri genanvender bygge- og anlægsbranchen herhjemme 84 procent af sit affald.

Miljøkonsulent i Dansk Byggeri Simon Stig-Gylling vurderede i Licitationen - Byggeriets Dagblad den 4. december sidste år , at særligt nedbrydningsbranchen kan få glæde af de nye EU-initiativer, da denne branche er gode til at selektere affald.

Cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller i en virksomhed, samfund eller en organisation, som fremhæver forretningsmuligheder, hvor cirkulære kredsløb anvendes snarere end lineære processer.
Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb. Affald er ikke affald, men skal i stedet ses som en råvare. Derfor designes produkter, så de er lette at genbruge. Biologisk materiale skal kunne komposteres, og det øvrige materiale designes, så det kan genbruges.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156