23948sdkhjf

PORTRÆT: Storebæltsbyggeriet blev hans skæbne

Det faglige engagement blev grundlagt på en industriarbejdsplads, men det var Storebæltsbyggeriet, der førte Kim Lind Larsen ind på den faglige bane, der har gjort ham til lønmodtagernes førstemand i bygge og anlæg
Han er udlært tømrer og lønmodtagernes førstemand i byggeriet, men det var på en af industriens store lokale arbejdspladser, at kimen til en faglig karriere for Kim Lind Larsen blev udviklet.

Efter perioder med kortere ledighedsperioder i arbejdet som tømrer, blev han i 1982 ansat på Asnæsværket, en arbejdsplads med stolte faglige traditioner. Her får han sine første tillidsposter i klubbestyrelsen i SiD-klubben på arbejdspladsen og får efter eget udsagn sin faglige og politiske opdragelse. Det giver siden en plads i bestyrelsen i SiD Kalundborg, hvor den daværende afdelingsformand og senere folketingsmedlem Poul Erik Dyrlund syntes, at det faglige burde følges med et medlemskab af Socialdemokratiet. Og sådan har det været siden.

Storebælt blev afgørende

Den aktuelle anledning til dette portræt af Kim Lind Larsen, 59 år og formand for Byggegruppen i 3F og BAT-kartellet, er, at han i denne uge kan fejre 25 års jubilæum som lønnet tillidsmand. Den del af karrieren begyndte med andre ord i februar 1991, da han blev ansat som faglig sekretær i SiD Kalundborg.

Egentlig var det med transportbranchen og det offentlige som arbejdsområder, men da man kort efter begyndte med Storebæltsforbindelsen, blev han sat på den opgave. Siden den dag har hver en dag handlet om bygge og anlæg.

”Så jeg er taknemmelig for, at jeg af den daværende afdelingsformand blev sat på Storebælt. Noget mere spændende og udfordrende end at være med til at påvirke bygge- og anlægsbranchen kan jeg ikke forestille mig”, siger han.

Ikke mange år som tømrer

Allerede tidligt lå det i kortene, at den unge Kim med rødder i Kalundborg skulle være tømrer. Det var hans morbror, og hans mor syntes, det var en god uddannelse og et godt fag, om end han havde en lærer, der mente, at håndværket ville forsvinde, fordi han kunne se en udvikling med blandt andet plasticvinduer.

Helt fik han ikke ret, læreren, og den unge mand fik sit svendebrev i 1976 hos tømrermester Hans Erik Nielsen i Kalundborg. Det blev derefter samlet til kun omkring fem år som tømrer, blandt andet fordi han sammen med sin far startede et sliberi, inden arbejdslivet som nævnt i 1982 tog en drejning ved ansættelsen på Asnæsværket.

I 2001 blev han indvalgt i hovedbestyrelsen i SiD og rykkede fra 2005 arbejdspladsen til København, da han blev forhandlingssekretær i Byggegruppen i det netop nydannede 3F. I 2010 var han udset til at blive gruppeformand men trådte et skridt til siden, da fusionen med snedkerne og tømrerne i TIB blev en realitet og TIB’s Peter Hougård blev gruppeformand. Selv måtte Kim Lind Larsen så vente til 2013 med at blive fagforeningsformand for sit eget gamle fag og cirka 70.000 bygningsarbejdere.

Han lægger ikke skjul på sin stolthed over at få lov til at repræsentere landets håndværkere og bygningsarbejdere. Således er han lønmodtagernes topforhandler, når byggeriet forhandler nye overenskomster. Byggeriets udfordringer kan imidlertid ikke løses ved et forhandlingsbord.

Optaget af byggeprocessen

”Jeg er meget optaget af selve byggeprocessen. Ved at planlægge i god tid og inddrage folkene kan man sikre arbejdets kvalitet og det gode arbejdsmiljø. Det er her, man minimerer spildet og sikrer den gode økonomi for både virksomhed og medarbejdere. Der er langt flere penge at tjene for folkene ved planlægning og inddragelse, end hvad vi kan forhandle os frem til ved overenskomstforhandlingerne. Selve arbejdet på byggepladsen er imidlertid kun en del af processen, der begynder den dag, den første streg bliver slået”, siger Kim Lind Larsen.

Han oplever, at rigtigt meget byggeri ikke er projekteret færdigt, når man begynder på byggepladsen, og at det er en udfordring for de udførende og dermed for håndværkerne.

Vil sikre dansk arbejdskraft

Et andet ekstremt vigtigt fokusområde for den jubilerende gruppeformand er at sikre fremtidens faglærte, danske arbejdskraft.

”Vi er udfordret af udenlandsk arbejdskraft, og det er i høj grad op til arbejdsgiverne at afgøre, om byggeriet mere eller mindre skal overlades til udlændinge, eller om vi fortsat tror på, at faglært, kvalificeret dansk arbejdskraft skal bære fremtiden. Vi skal derfor gøre os lækre, så flere unge vælger en faglært uddannelse, men vi sælger ikke vores uddannelser, hvis man sætter lønnen ned, som arbejdsgiverne foreslår, eller hvis der ikke er praktikpladser til alle. Det er med ord op til byggeriet selv, om vi også i fremtiden skal være en attraktiv og spændende branche med kvalificeret dansk arbejdskraft”, siger Kim Lind Larsen.

Blå bog: Kim Lind Larsen
59 år
1976: Udlært tømrer
1986: Valgt til afdelingsbestyrelsen SiD Kalundborg
1991: Faglig sekretær SiD Kalundborg
1993: Næstformand SiD Kalundborg
2001: Valgt til hovedbestyrelsen - B.O.S. Gruppen
2005: Forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F
2013: Gruppeformand i Byggegruppen of formand for BAT-kartellet
Blandt andet med i PensionDanmarks bestyrelse, Teknologisk Instituts bestyrelse og LO’s forhandlingsudvalg samt næstformand i de nordiske byggeforbunds organisation NBTF.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.262