23948sdkhjf

Danske tegnestuer tegner enormt Kina-anlæg

Et forbrændingsanlæg i monsterstørrelse skal med danske skitser og ingeniør-knowhow sikre bedre miljøhåndtering i Kina
Et af verdens største forbrændingsanlæg til affald får solide danske fingeraftryk.

Arkitektvirksomhederne Schmidt Hammer Lassen Architects og Gottlieb Paludan Architects har vundet den internationale konkurrence om det enorme anlæg for waste-to-energy i Shenzhen i Kina. En central tredje spiller er ingeniørvirksomheden Schlaich Bergerman Partners.

Bygherre er Shenzhen Energy Environmental Engineering Ltd., og planen er, at anlægget i den bjergrige udkant af Shenzhen vil være klar i 2020 og på det tidspunkt forbrænde 5.000 tons affald om dagen, svarende til en tredjedel af det affald, der genereres af Shenzhens 20 mio. indbyggere hvert år.

Kilde til uddannelse

Anlægget vil anvende den mest avancerede teknologi til affaldsforbrænding og elproduktion og på samme tid fungere som en kilde til uddannelse for borgerne i storbyen.

Vinderforslaget organiserer hele anlægget i en cirkulær bygning, som bryder med de traditionelle rektangulære kraftværker.

”Ved at foreslå en ren cirkel minimeres anlæggets fodaftryk, og omfanget af udgravning, der skal til for at bygge, reduceres”, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra tegnestuerne.

Udsigt over landskabet

En indre cirkulær gangsti omkredser anlægget og fremviser de forskellige processer, før den fører op til en 1,5 km lang panoramisk offentlig gangbro på taget, hvor der er udsigt over landskabet.

Det 66.000 kvm store tag er designet til at kunne dækkes med op til 44.000 kvm solcellepaneler, så anlægget ikke kun håndterer byens affald på en renere måde, men også bidrager med vedvarende energi til byen.

Anlægget er beregnet til at demonstrere produktionen fra affald til energi som en vigtig teknisk proces, der både kan håndtere de voksende affaldsmængder og udfordringen med at finde nye mere miljøvenlige måder at producere energi på.

Samtidig bliver de besøgende informeret om udfordringen i den voksende affaldsmængde, som vi producerer hver dag, og de vil lære om initiativer til, hvordan de kan reducere deres egen daglige mængde affald.

Forener teknologi og arkitektur

Schmidt Hammer Lassen Architects har opbygget et ry for at bringe en skandinavisk designtilgang til store komplekse, offentlige projekter i Kina.

Gottlieb Paludan Architects har fået international anerkendelse for deres evne til at fusionere dyb teknisk viden med arkitektonisk design. Som designere af infrastruktur og tekniske faciliteter, har tegnestuen været aktiv i det nordlige Europa og Skandinavien i mere end et århundrede.

Projekteringsarbejdet i wwKina begynder om få måneder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148