23948sdkhjf

Schneider Electric indgår partnerskab om skoler

To kommuner og energivirksomheden går nu til kamp mod årtiers renoverings- efterslæb og vil skabe millionbesparelser på energirenoveringer af skoler
Gribskov og Sorø Kommune løfter indeklimaet i en række ejendomme og vil gøre op med årtiers efterslæb i vedligeholdelse og opdatering af skoler, institutioner og idrætsanlæg.

Det sker som led i en samlet ejendomsstrategi, med fokus på energirenovering.

Målet er at få nedsat et betydeligt energispild i kommunale bygninger - flere steder på mere end 20 procent af de samlede udgifter.

De to kommuner er derfor gået i partnerskab med energivirksomheden Schneider Electric, for at sikre millionbesparelser på varme, el og vand.

”Vi har opnået varige, årlige forbedringer på driften via renoveringen, og har sikret bedre driftsøkonomi, komfort og indeklima”, siger formanden for Teknik og Miljø, Bo Jul Nielsen (S), fra Gribskov Kommune.

Energibesparelser på 15-20 procent bidrager samtidig til at finansiere den tiltrængte opdatering af skoler, institutioner og kommunale anlæg, som begge kommuner har gennemført indenfor de seneste fem år.

Ældre skoler bliver grønne

Gribskov Kommune har for eksempel taget fat på skoleområdet, hvor et faldende elevtal og stigende krav til det fysiske undervisningsmiljø kræver nytænkning.

Det gælder Bjørnehøjskolen fra 1970’erne, hvor de 460 elever og 67 lærere nu nyder godt af renoveringen.

”Skolen er et eksempel på en vellykket energirenovering af en relativ ny bygning, der år for år nu leverer energibesparelser på over 20 procent via relativt simple tekniske tiltag. Det er nu muligt at styre belysning, varme og ventilation efter behov”, siger Søren Eriksen, der er direktør for EcoBuilding i Schneider Electric Danmark.

Han understreger, at effektive projekter ikke nødvendigvis behøver dække mange bygninger og tusindvis af kvm.

”Vi oplever ofte kommuner, der begynder med at energirenovere en enkelt institution for så at tage en bygning ad gangen”, tilføjer han.

Skaber lokale jobs

Også Sorø Kommune har valgt at gribe opgaven systematisk an, med en tiltrængt opdatering af 40 udvalgte skoler, institutioner, kontorer og idrætsanlæg.

”Vi har rettet op på mange års efterslæb i vedligeholdelsen af vore bygninger takket være en systematiske kortlægning af bygningsmassen og en skarp prioritering”, siger borgmester Gert Jørgensen (K).

I Sorø har man også søgt at effektivisere kommunens ejendomsdrift på lang sigt.

”Vi har stor gavn af sparringen med energispecialisterne, der også medvirker ved uddannelsen af cirka 22 driftsansvarlige på skoler og institutioner”, siger Morten Olesen, chef for Teknik, Miljø og Drift i Sorø Kommune, i en pressemeddelelse fra Schneider Electric.

Et efterslæb for milliarder
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi vurderer et efterslæb på cirka 14 mia. kroner i vedligeholdelse (2011) af de kommunale ejendomme og anlæg.
Rambøll vurderer derimod, at renoveringsbehovet for alle offentlige bygninger er op til fem til ti gange større, når man indregner 2015 energikrav, tilgængelighedskrav og ombygning til nye funktionskrav.
Løsningen er et strategisk og langsigtet fokus på at optimere de godt 45.000 kommunale bygninger.

(Kilde: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, State of The Nation 2012/Danmarks Statistik)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109