DAGENS LEDER: Positive signaler
Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad
Firmaerne slipper dermed for den omkostning, det er at skulle stille sikkerhed, og samtidig slipper kommunen for en hel del administrativt bøvl i forbindelse med håndteringen af de mange små garantier.
Men det er ikke hele baggrunden for ændringerne i Aarhus. Kommunen har nemlig truffet beslutningen på grundlag af erfaringer fra andre kommuner. Erfaringerne viser, at der kun sjældent gøres brug af garantierne, og at der generelt ikke er nogen problemer med at få entreprenørerne til at afhjælpe fejl og mangler, selvom der ikke er stillet garanti.
Nu skal man altid være varsom med at tilsidesætte garantier til fordel for tillid. Men det giver god mening at tage hensyn til opgavens størrelse og tidligere erfaringer med samarbejdspartneren. De rigide udbudsformer og aftalekomplekser i byggeriet gør det svært for især kommunerne at udse sig nogle gode, faste samarbejdspartnere. Opgaverne skal jo i udbud, så flere kan få lov at byde og dermed skabe (pris)konkurrence om opgaverne.
Reglerne sikrer på den ene side, at alt går rigtigt til, og at samarbejdet mellem entreprenører og kommuner ikke ender i en gråzone af kammerateri. Og det er meget vigtigt.
Men sat på spidsen, så reducerer reglerne også kommunernes mulighed for at opbygge et fornuftigt og effektivt samarbejde med entreprenørerne som bygger på tillid og dialog mere end en skarp pris. Ved at fritage firmaerne for at stille sikkerhed ved mindre opgaver, sender Aarhus et positivt signal i den rigtige retning.