Elevatorflow vendt på hovedet
Rådgivervirksomhed har beregnet, at ventetid på Rigshospitalets nye Nordfløj kan nedsættes med op til ti minutter
For at optimere elevatorkapaciteten i Rigshospitalets nye Nordfløj har den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras brugt de samme programmer og analyser, der normalt ligger bag en evakueringsplan - og vendt flowet om.
”Udfordringen er at få folk hurtigt ind og op i bygningen – og ved at bruge de programmer, vi anvender til at vurdere evakueringstider, kan vi beregne et kritisk morgenflow og justere elevatorkapaciteten derefter,” siger Mikael Skouby, projektdirektør hos Niras.
Beregningerne viste, at det var muligt at nedsætte ventetiden med mellem fem og 10 minutter i spidsbelastningsperioderne med ganske få ekstra, men strategisk placerede elevatorer.
Ud over kortere ventetid for patienter og pårørende betyder den forbedrede elevatorkapacitet, at sundhedspersonalet kan bruge mere af deres tid hos patienterne, frem for at vente på en elevator.
Effektiv evakuering
Idéen til det omvendte flow fik Mikael Skouby med erfaringerne fra ”verdens mest tilgængelige kontorhus” rumsterende i baghovedet.
”Ved Handicaporganisationernes Hus udarbejdede vi et evakueringsflow, hvor kørestolsbrugere, svagtseende, hørehæmmede og andre med funktionsnedsættelse hurtigst muligt skulle ud af bygningen blandt andet ved hjælp af elevatorer. I Nordfløjen var det bare omvendt – der skulle folk ind,” siger Mikael Skouby.
Bedre responstider
De gode elevatorerfaringer håber Mikael Skouby at bringe i spil igen på andre sygehusprojekter i ind- og udland.
Ligeledes vil flowsimuleringer kunne bruges til at vurdere en lang række responstider på de enkelte sygehuse, og man anvender dem allerede nu til at optimere vagtværelsers placering og opmarcharealer for automatisk styrede køretøjer (AGV) og andre former for varetransporter.
kargaard