23948sdkhjf

Den europæiske bygge- og anlægssektor er blevet mindre risikobetonet

Sidste kvartal af 2015 bød på en forbedret risikoprofil i 24 ud af 50 lande verden over, når det gælder bygge- og anlægsbranchen
Målt på faktorer som markedsrisiko, operationel risiko, økonomisk risiko, finansiel risiko og politisk risiko, er klimaet i bygge- og anlægssektoren blevet en anelse bedre i 24 ud af 50 lande verden over.

Det britiske index for riskovurdering, CRI - Timetric’s Risc Index, vurderer blandt andet, at lande som Sverige og Polen har fået det lidt bedre, når det kommer til de nævnte faktorer. Det samme gælder De forenede Emirater.

Polen har faktisk været et af de ledende lande i Europa, når det gælder lav risiko på grund af kraftig økonomisk vækst og for de Forenede Emirater gælder det lav risiko, når det gælder operationer, altså at arbejde i landet, som har haft lav risiko.

Svensk profil

Selvom Sverige i CRI-indekset er landet med den laveste risikoprofil, ser man fra indeksets side tegn på stigende bekymring over stigende huspriser og stigende gældssætning i fast ejendom. Alligevel er Sverige stadig et attraktivt land at investere i, mens bunden i indekset er lande som Grækenland, Argentina og Venezuela.

Selvom Polen har forbedret sig, er landet sammen med Rumænien fortsat at betegne som regionens mest risikable lande at have med at gøre, når det gælder de fem faktorer. Hele den vestlige del af Europa er gået tilbage på grund af den hårde finanskrise, landene har været igennem.

Finland er også gået tilbage, med en marginal forbedring i fjerde kvartal 2015.

”Det handler om udgangspunktet, og hvorfra man ser forbedringerne komme”, siger chef for EU og internationale forhold i Dansk Byggeri, Henriette Thuen, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”Jeg synes, det ser lidt anderledes ud end risikovurderingen siger, når det gælder Sverige. Landet har klaret sig godt, og der er en betydeligt stærkere økonomi i Sverige, end det for eksempel er tilfældet i Finland. Landet har selvfølgelig taget imod mange flygtninge, men det ændrer ikke meget ved, at der er et stort behov for at bygge i de store byer, så jeg tror sådan set ikke at vi vil se en boligboble, som den vi tidligere har set i Danmark”, siger hun.

Polen svinger

Derimod er hun meget spændt på situationen i Polen:

”Faktisk er fjerde kvartal 2015 allerede gamle tal, når det gælder Polen. Der er sket store politiske ændringer i Polen, som nu er begyndt at slå igennem, hvilket gør det meget usikkert. Landet lukker sig mere om sig selv, og det er et stort spørgsmål, hvordan EU vælger at tackle det med hensyn til de midler, der hidtil er kommet til Polen til udvikling af landet”, siger hun.

Det har ikke været muligt at få oplyst inden deadline, hvor Danmark ligger i feltet, men et kvalificeret gæt er, at vi ikke ligger langt fra Sverige, selvom krisen ramte Danmark lidt hårdere, så er vi målt på andre parametre, herunder på konkurrenceevnen, blevet lidt bedre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109