DF: Besværet med indbrud skal være større
Dansk Folkeparti erklærer sig parat til at diskutere, hvordan danske hjem bliver sikret bedre mod indbrud. Det må dog ikke ende med en dyr affære for hr. og fru Jensen, mener ordfører
Bornholm har i julen ikke oplevet et eneste juleindbrud og det bør derfor være målet, mener den nyvalgte folketingspolitiker, der overtager ordførerskabet efter Peter Skaarup. Derfor vil Peter Kofod Poulsen også gerne se på, hvordan besværet med indbrud kan blive større.
”Vi er ikke afvisende over for tanken om, at se på bedre indbrudssikring. Vi har været afventende på grund af prisen. Det skal ikke være sådan at hr. og fru Jensen ved nybyggeri eller renovering skal pålægges en stor regning for indbrudssikring”, siger han.
I 2014 blev der i Danmark anmeldt 18.100 indbrud i virksomheder og forretninger og 36.852 indbrud i beboelser. Forsikringsbranchen anslår, at kun omkring 200.000 danske hjem har en tilstrækkelig mekanisk indbrudssikring, herunder ordentlige beslag og låse på alle døre og vinduer. Det vil sige, at mere end 90 procent af danske hjem ikke har tilstrækkelig indbrudssikring.
Ser mod Holland
Erfaringer fra Holland og England viser, at man har nedbragt indbrudsraten med 50 procent, efter man havde indført nationale minimumskrav om indbrudssikring af nybyggeri.
I Holland har det siden 1999 været forankret i lovgivningen, at byggematerialer, herunder døre og vinduer, skal være indbrudssikre, det vil sige, at de skal kunne modstå indbrud i mindst 3 minutter. Bestemmelsen skal være opfyldt for alle nybyggerier, mens der ikke er tvunget efterfølgende renovering på eksisterende byggerier.
Derfor foreslog Det Konservative Folkeparti sidste år, at indbrudssikring af private hjem giver et skattefradrag, som vi kender fra Boligjobordningen. På den måde vil danskerne få et økonomisk incitament til at udskifte døre, vinduer, låse samt at installere andre præventive mekanismer.
Det forslag vil DF-ordføreren gerne være med til at diskutere.
”Det kan sagtens være, vi skal se mod Holland og gøre, som de har gjort. Lige nu er der en undersøgelse i gang af indbrud i Danmark, så vi vil først afvente resultatet af den, før vi tager stilling til, om vi vil støtte forslaget”, siger Peter Kofod Poulsen.
Transport- og bygningsminister, Hans Christian Schmidt (V) afviste i september i et Folketingssvar at ville lovgive om indbrudssikre døre og vinduer, da regeringen i stedet vil satse på ”en ny og strammere krus mod kriminalitet”.