Arbejdstilsynet har intet myndigheds- ansvar for privatpersoners sikkerhed
Kommunerne har ikke ekspertisen og kan ikke rykke så hurtigt som Arbejdstilsynet, mener forening på baggrund af konkret sag
Arbejdsmiljøloven, som Arbejdstilsynet fører tilsyn på baggrund af, gælder for dem, der udfører arbejdet og lader arbejde udføre. Derimod regulerer arbejdsmiljøloven ikke beskyttelsen af personer, der ikke udfører arbejde, men som måtte være udsat for fare på grund af et arbejde, der udfører af andre personer.
Det fastslår beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en række svar til forskellige af Folketingets udvalg. Spørgsmålene er stillet på baggrund af en henvendelse fra foreningen Rejsearbejdere.dk i anledning af en konkret sag fra Haderslev.
”Der er en klar skillelinje mellem arbejdsmiljølovgivningen, der håndteres af Arbejdstilsynet, og anden lovgivning, der håndhæves af andre myndigheder”, hedder det.
Det er kommunen, der er bygningsmyndighed for regler omfattet af byggeloven, skriver ministeren.
I den konkrete sag - en tagrenovering af en ejendom ud til offentlig vej - konstaterede Arbejdstilsynet blandt andet, at der på det opstillede mandskabs- og materialestillads var op til 70 mm luft mellem stilladsdæk og tagskærm, og at der var 10 meter fra øverste stilladsdæk til terræn, hvor der foregår færdsel. Tilsynet noterede, at materiale eller byggeaffald, der falder ned fra cirka 10 meters højde, ”kan forvolde svær personskade”. Tilsynet påbød stilladsfirmaet at bringe stilladset i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand straks, men arbejdet blev ikke standset.
Hurtig reaktion
Hans Erik Meyer, formand for Rejsearbejdere.dk, oplyser, at der umiddelbart ved den pågældende ejendom er en gennemgang, blandt andet med adgang til et solcenter.
”Der er med andre ord offentlig færdsel, og en tagsten, der var faldet ned fra 10 meters højde, ville have slået en person ihjel. Derfor mente vi også, at Arbejdstilsynet burde have lukket byggepladsen, indtil stilladset var bragt i orden”, siger Hans Erik Meyer.
”Det er Arbejdstilsynet, der har ekspertisen og er kontrolmyndighed i forhold til opstilling af stilladser, så det ville være naturligt, at Arbejdstilsynet også havde myndighed i forhold til tredje person, når det for eksempel er et ulovligt stillads, der giver anledning til fare. I sådanne situationer handler det meget om kort reaktionstid. Vi har til gode at få at vide. hvordan man forestiller sig, at kommunerne rykker ud ved eksempelvis farligt arbejde i weekender”, siger han.
Derfor vil Rejsearbejdere.dk henvende sig til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, hvor under Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af byggepladser hører.
Beskæftigelsesministeren noterer i et af sine svar, at afgrænsningen af Arbejdstilsynets myndighedskompetence understøttes af flere udmeldinger fra anklagemyndigheden og Rigsadvokaten.