23948sdkhjf

Byggevirksomheder mangler faglærte

Byggeriets ledighed i november er opgjort til 3,6 procent - den laveste på den tid af året siden 2007
Selv om vinteren står for døren, og det traditionelt øger byggeriets ledighed, så kan flere af byggefagene melde om noget nær fuld beskæftigelse.

Både blandt elektrikere og vvs’ere er ledigheden nede omkring to procent, og samlet er byggefagenes ledighed i november opgjort til 3,6 procent.

Man skal tilbage til 2007 for at finde en tilsvarende lav arbejdsløshed i november.

Den lave ledighed kan mærkes hos mange virksomheder, der begynder at have problemer med at rekruttere arbejdskraft.

I Danmarks Statistiks spørgeskemaundersøgelse til det såkaldte konjunkturbarometer sagde således 16 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne i sidste måned, at mangel på arbejdskraft var en produktionsbegrænsende faktor. Det formodes at være faglært og specialiseret arbejdskraft, der er mangel på.

”At vi efter en meget lang periode med alt for høj ledighed, nu har fået gang i beskæftigelsen og har en meget lav ledighed, skal vi ikke gøre til noget problem. Det er til gengæld rigtig positivt”, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, der har samlet ledighedstallene fra de berørte arbejdsløshedskasser.

”Man skal huske på, at ledigheden er beregnet på færre forsikrede end for få år siden, idet rigtigt mange har forladt bygge og anlæg under kriseårene til fordel for andre brancher eller for efterløn og pension”, siger Gunde Odgaard.

Rettidig omhu

Han deler ikke bekymringen for, at der i nær fremtid kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft.

”Hvis virksomhederne udviser rettidig omhu, behøver der ikke at blive mangel på danske bygningsarbejdere. For det første er der en stor arbejdskraftreserve af faglærte byggefolk, der nu arbejder i andre brancher. 52 procent af dem med en håndværkeruddannelse arbejder i andre brancher end byggeriet. Kan man lokke blot nogle få procentpoint af dem tilbage, øges byggeriets arbejdsstyrke væsentligt. For det andet skal virksomhederne være bedre til at passe på sine medarbejdere, så de ikke forlader dem til fordel for andre brancher allerede i 40-45 års alderen. Endelig for det tredje skal virksomhederne sikre det nødvendige antal praktikpladser, så lærlingene får garanti for at gennemføre deres uddannelse med en læreplads i en virksomhed. Det vil være med til at sikre arbejdskraften på længere sigt”, siger Gunde Odgaard.

Få ledige elektrikere

Elektrikerne har i november den laveste ledighed med 1,6 procent. I Region Midtjylland er der 1,1 procent ledige elektrikere. Det svarer til 57 fuldtidsledige.

Højeste ledighed har bygningsmalerne med en ledighedsprocent på 7,0 procent.

For alle byggefag under ét er ledigheden i november opgjort til som nævnt 3,6 procent mod 4,9 sidste år.

Også andre medarbejdergrupper i byggeriet har lav arbejdsløshed. I Konstruktørforeningen er ledigheden senest opgjort til 3,3 procent, og blandt ingeniører er ledigheden 4,3 procent. Arkitektledigheden stikker lidt ud med 8,7 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141