Organisationer i ja-slutspurt
Dagens folkeafstemning om retsforbeholdet og udsigten til tæt løb har betydet atypiske alliancer på tværs af partier, arbejdsgivere og fagbevægelse
Og alt tegner til, at det bliver en gyser. Den nyeste Megafon-måling viser en lille fordel til nej-siden, mens et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne, som professor MSO og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget viser, at 34,8 procent har tænkt sig at stemme ja, og 33,4 procent vil sige nej og bevare forbeholdet. 31,8 procent af vælgerne er stadig i tvivl.
En række af byggeriets arbejdsgiverorganisationer - blandt andet Dansk Byggeri - har deltaget aktivt på ja-siden, da man ser en række fordele for danske virksomheder ved at tilslutte sig de 22 retsakter.
Alliance i slutspurten
Blandt de retsakter, som Folketingets ja-partier har besluttet skal indgå i tilvalgsordningen, er det især betalingspåkravsforordningen, kontosikringsforordningen og småkravsforordningen, som organisationerne vurderer, vil komme virksomhederne til gode, da det gør inddragelse af gæld lettere og giver mulighed for at få penge retur, hvis eksempelvis byggematerialer købt i udlandet ikke lever op til forventningerne.
I den sidste slutspurt er opstået en atypisk alliance mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Industri og Dansk Metal, der i en fælles avisannonce slår fast, at et ja ”gør Danmark stærkere og tryggere”.
”I denne sag er vi enige, så derfor giver det rigtigt god mening at stå sammen om et ja. Selvom vi fire ikke er enige om alting, så er vi helt enige om, at det er en fordel for Danmark, hvis det bliver et ja. Og det er jo ikke kun os fire, men også eksempelvis SF, Alternativet, LO, Håndværksrådet og mange andre, som bakker op om et ja”, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Bevæger os baglæns
Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef, Torben Liborius, påpeger, at takker danskerne nej til tilvalgsordningen, vil det kunne mærkes i virksomhederne.
”De virksomheder, der har internationale relationer, og hvor der opstår sten på vejen, så man må gøre brug af retssystemet, de vil opleve, at det vil blive mere besværligt, hvis afstemningen ender med et nej. Et nej vil desuden medføre, at regeringsmedlemmerne vil skulle rejse Europa tyndt for at lave parallelaftaler om blandt andet Interpol. På den måde bevæger vi os baglæns, og det vil være et stort ressourcespild af de anden verden”, siger han.