23948sdkhjf

RGS 90 vil genopfinde sig selv som miljøvirksomhed

Vækststrategien ”Breaking new ground” skal sikre både økonomisk fremgang og mere værdi for virksomhedens kunder
Den spiller, der kan skabe en effektiv forretningsmodel inden for den cirkulære økonomi, kommer til at vinde gamet.

Analysen er Henrik Grand Petersens. Han har siden februar i år siddet i direktørstolen i miljøvirksomheden RGS 90, der med 22 behandlingsanlæg, 160 medarbejdere og håndtering af tre mio. ton affald og forurenet jord er en af Skandinaviens største aktører på området.

Virksomhedens kerneforretning består af tre ben – rensning af jord, genbrug af byggematerialer og rensning af forurenet industrispildevand – som også udgør fundamentet for virksomhedens vækstambitioner, der gerne skal være i mindst samme størrelsesorden som det seneste regnskabsår, hvor årsresultatet bød på en fremgang på 15 mio. kroner.

”Vi har lavet en vækststrategi, som vi kalder ”Breaking new ground”. I den ligger der, at vi inden for vores tre specialområder vil genopfinde os selv som miljøvirksomhed. Vi vil have et endnu tættere og mere strategisk samarbejde med andre virksomheder. I stedet for blot at modtage affaldet, interesserer vi os nu endnu mere for værdien i affaldet. Kommer der mursten ind, så ville de i gamle dage blive knust og ende som vejunderlag på en dansk motorvej. Nu skal vi i stedet se på, om de kan renses og genanvendes i samarbejde med andre virksomheder. Vi skal altså se på, om der er værdi i noget af det, vi knuser”, siger han.

Mere værdi for kunderne

Skal ”Breakning new ground”-strategien lykkes, kræver det to ting. For det første skal der ske en industrialisering af måden, som RGS 90 håndterer affald på, og for det andet skal virksomheden skabe en højere grad af værdi for virksomhedens kunder.

Strategien er nemlig ikke bare en smart overskrift, men en måde at arbejde på, en måde at gå til markedet på og en måde at samarbejde på, forklarer Henrik Grand Petersen:

”Vi tror, at vi kan vækste både på top- og bundlinjen med den her strategi, der strækker sig frem til 2021. I den periode forventer vi en vækst på omkring 8-10 procent om året. Jeg vil ikke afvise, at vi på et tidspunkt vil være interesseret i at købe andre virksomheder op, men lige nu er vi fokuseret på organisk vækst”.

Startede i toppen

I løbet af det sidste år har RGS 90 fået en ny direktion og en ny bestyrelse. Men virksomheden er langt fra færdig med at ansætte nye folk, fortæller Henrik Grand Petersen.

”Vi startede med at strukturere organisationen fra toppen, og det nye ledelsesteam er på plads. Nu er vi i gang med at hyre folk ind med en kommerciel og faglig tilgang. Vi har desuden fået to nye produktionschefer ind, som led i implementeringen af den nye strategi. Og der vil komme nye ansættelser i nær fremtid. Vi har ikke et mål for hvor mange, men med de mål vi har for vækst, er vi nødt til at sikre os både hjerner og hænder, for at vi kan føre det ud i livet. Vi er i dag 160 medarbejdere, men når vi når frem til 2021, så vil vi være på den anden side af 200 medarbejdere. Det er ambitionen”, siger han.

Tyskland på radaren

Selv om Danmark lige nu er hjemmebanen for RGS 90, så er der også et internationalt potentiale – ikke mindst på det skandinaviske marked.

”Vi allerede aktive i Norge og Sverige. Men Tyskland er også på radaren. Men de vækstmuligheder, der er lige nu, er på skandinavisk plan. Det er vores hjemmebane og miljølovgivningen er relativt ensartet på tværs af landene. Der er det tyske marked lidt vanskeligere, fordi de har andre regler. Men vores base er i Danmark. Det er her, vi skal have styrket vores position”, siger han.

Et led i at nå strategien er tiden og de politiske trends, der lige nu arbejder for landets miljøvirksomheder. Med et stort politisk fokus på cirkulær økonomi, miljø og klima, spiller virksomheder som RGS 90 en aktiv rolle i den grønne omstilling.

”Jeg synes ikke alene, vi spiller en aktiv, men også en kritisk rolle i den grønne omstilling. I den kæde fra man har en bygning, der skal rives ned - til at man i sidste led skal fordele varerne, der er vi det led, der sørger for, at det giftige affald bliver skilt fra, og at man derved sikrer høj og forsvarlig genanvendelse. Vi oplever eksempelvis materialeproducenter, der gerne vil have en højere grad af genanvendelse af deres produkter, så kan vi sammen med virksomheden lave en strategi for, hvordan vi samler ind og sorterer deres fraktioner fra. Sådan et samarbejde har vi for eksempel med Rockwool, men vi arbejder lige nu på, at indgå flere af den slags samarbejder med både industrivirksomheder og entreprenører”, siger topchefen.

Milde politiske vinde

På trods af et marked i vækst og milde politiske vinde, så ser Henrik Grand Petersen også trusler mod RGS 90’s forretning.

”Vi er i en branche, som historisk har haft et renommé, der ikke er særlig godt. Man ser i nyhederne, at andre i branchen dumper affald ulovligt i vores skove og grusgrave. Det ser jeg, som en kæmpe trussel. Hvis de myndigheder, der har tilsynspligten og ansvaret ikke følger op, så bliver det en trussel for miljøet og den seriøse del af branchen som helhed,” siger han og fortsætter:

”Det er et problem, som jeg har tænkt mig at gøre noget ved. Jeg er derfor gået i gang med at italesætte det her over for de store aktører i branchen, og via brancheforeningerne får vi løftet i flok. Men myndighederne har også en betydelig rolle. Jeg kunne godt tænke mig en stærkere politisk bevågenhed i forhold til måden, man håndterer miljølovgivningen på. Der skal ikke være forskel fra kommune til kommune. Det er både problematisk for mig som forretningsmand og for miljøet. Hvis det fokus der lige nu er på cirkulær økonomi skal fortsætte, så skal der mere fokus på tilsyn fra de enkelte kommuner. Det må aldrig kunne betale sig at forurene vores miljø, men desværre er det åbenbart stadig tilfældet i flere områder i Danmark”.

Læs også: " Radikale: Cirkulær økonomi er det nye sort ".

Læs også: " Store udfordringer med genanvendelse ".

Cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller i en virksomhed, samfund eller en organisation, som fremhæver forretningsmuligheder, hvor cirkulære kredsløb anvendes snarere end lineære processer.
Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb. Affald er ikke affald, men skal i stedet ses som en råvare. Derfor designes produkter, så de er lette at genbruge. Biologisk materiale skal kunne komposteres, og det øvrige materiale designes, så det kan genbruges.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14