Rejsearbejdere: Farlige byggepladser skal lukkes
Foreningen Rejsearbejdere.dk vil med en konkret sag i hånden gøre et forsøg på undgå besparelserne i Arbejdstilsynet
Alligevel er anmelderen, formanden for Rejsearbejdere.dk, Hans Erik Meyer, ikke tilfreds. Han mener, at Arbejdstilsynet burde have standset arbejdet.
”Det kan ikke være rigtigt, at arbejdet får lov til at fortsætte, når der er risiko for, at der kan falde tagsten eller andre materialer ned fra 10 meters højde og ramme tilfældige mennesker nede på gaden. Så bør byggepladsen lukkes øjeblikkelig”, mener Hans Erik Meyer.
Det drejer sig om en renovering af blandt andet tagetagen på ejendommen Gammelting 13 i Haderslev. Stilladsfirmaet, der har opsat og færdigmeldt stilladset ved bygningen, har således fået strakspåbud om at bringe forholdene i orden. Af påbuddet fremgår, at der var op til 70 mm luft mellem stilladsdæk og tagskærm, at der var 10 meter fra øverste stilladsdæk til terræn, hvor der foregår færdsel, samt materiale eller byggeaffald, der falder ned fra cirka 10 meters højde, ”kan forvolde svær personskade”.
Straks betyder straks
Tilsynschef i Arbejdstilsynet Lene Theilberg oplyser, at tilsynet i den konkrete sag ikke har vurderet, at der har været akut fare.
”Vi kan lukke udstede et forbud mod fortsat arbejde, når der er overhængende betydelig fare. Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Men et strakspåbud betyder faktisk det, det siger, nemlig at forholdet skal udbedres straks, så det ikke udgør en fare. Vi accepterer et vist kort tidsrum til at få bragt forholdet i orden, eksempelvis ved at man i første omgang flytter materialerne, så der ikke er noget, der kan falde ned”, siger hun.
Ikke til fare for nogen
Det er ejendoms- og håndværkerfirmaet Boligstandard Aps fra Odense, der er bygherre og en af de udførende på byggesagen.
Direktør Steen Sørensen er irriteret over sagen.
”Jeg kan undre mig over så megen energi, Arbejdstilsynet kan bruge på så lille en sag. Pladsen har haft tre besøg. Hvorfor kunne det hele ikke være klaret ved et besøg? Vi vil ikke løbe fra, at der var nogle forhold, der ikke var i orden fra starten. Vi ønsker at gøre det rigtigt første gang. Vores arbejde skal naturligvis ikke være til fare for nogen, og det mener vi heller ikke har været tilfældet”, siger han.
Nedskæringer en katastrofe
For Rejsearbejdere.dk er sagen fra Haderslev imidlertid blot et eksempel på, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet er udfarende og har ressourcer til at føre tilsyn med byggebranchen.
”Det vil være en katastrofe, hvis regeringen får held med nedskæringerne i Arbejdstilsynet. Det vil føre til mindre tilsyn og flere ulykker”, siger Hans Erik Meyer.
Det er et synspunkt, han og Rejsearbejderne vil fremføre ved et foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag. Endnu har han ikke opgivet håbet om, at regeringen ikke kan få finanslovsflertal for den varslede voldsomme besparelse på Arbejdstilsynet.