Ny kampagne om radonstråling i gang
Ny oplysningsindsats sætter fra i dag fokus på radon og lungekræft. Realdania håber, at niveauet af den radioaktive gas kan nedbringes
”Der er radon i alle huse, og i omkring 350.000 huse i Danmark er der for høje koncentrationer i forhold til, hvad WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Desværre er der ikke mange, der får målt koncentrationerne derhjemme, fordi de simpelthen ikke ved nok om radon”, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania, som står bag oplysningskampagnen.
Ældre huse sårbare
”Radonproblematikken er ikke ny, men der er fornyet behov for oplysning til husejere og til byggebranchen på trods af, at radonforanstaltninger er skrevet ind i bygningsreglementet siden 1998, siger Lennie Clausen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Han pointerer, at der specielt i den ældre del af bygningsmassen kan være radonproblemer.
”Og her kan vi gøre en forskel”, siger han.
Målet med oplysningskampagnen er, at 300.000 personer i løbet af de tre år, kampagnen kører, skal få mere viden om radon på kampagnens website, radonfrithjem.dk, og meget gerne gå skridtet videre og bestille en egentlig radonmåling af hjemmet.
Problem inden døre
Samtidig har Realdania understøttet, at SBi i samarbejder med Teknologisk Institut udbyder en uddannelse, så flere fagpersoner bliver opkvalificeret til også at kunne rådgive om udbedringer i hjemmet, hvis man har for høje radonkoncentrationer.
Det er Sundhedsstyrelsen, der på baggrund af konklusioner fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Den Internationale Kommission for Strålebeskyttelse (ICRP) samt europæiske studier er nået frem til de anslået 300 tilfælde af lungekræft per år i Danmark, der kan relateres til radon. Eller halvanden gang så mange som der dør i trafikken.
Naturligt forekommende
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas, der er overalt. I luften udenfor udgør den ikke noget problem, men indenfor i husene samles den, og ved høje koncentrationer øges risikoen for at udvikle lungekræft.
Kampagnen hviler, ifølge Lennie Clausen, på store befolkningsundersøgelser og forskning fra blandt andet Statens Institut for Strålehygienje samt fra Kræftens Bekæmpelse og SBi.
”Vi vil ikke lave en skræmmekampagne, men gerne informere boligejerne og byggebranchen. Vi har allieret også os med SBi om planlægningen af videreuddannelsesforløb”, siger Lennie Clausen, der henviser til en 15 år gammel undersøgelse, hvor det blev kortlagt, at radonstråling er størst i det østlige Danmark.
”Det er en tommelfingerregel, at jo længere vestpå i Danmark, man bor, jo lavere er risikoen. Til gengæld kan huset være bygget, så radon alligevel trænger op. Derfor er det bedst at få foretaget en måling”, siger Lennie Clausen.
Bedre indeklima
Radon kan ikke helt fjernes, men niveauerne i huse kan nedbringes, så risikoen for at udvikle lungekræft reduceres. Det håber Realdania bliver resultatet af kampagnen, der indgår i kampen for et godt indeklima, der er et indsatsområde de kommende år.