Byggeriet fik en bred Boligjobordning
Energirådgivning, tilslutning af bredbånd og afmontering af brændeovne er fra 2016 fradragsberettiget. Godt politisk håndværk, mener Dansk Byggeri
Aftalen om en omlægning af fradraget er indgået mellem Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Alternativet, SF og De Konservative og gælder for årene 2016 og 2017. Den nye ordning vil give fradrag på op til 6.000 kroner for serviceydelser i hjemmet, mens der vil være et fradrag på op til 12.000 kroner til håndværksydelser med et grønt sigte.
Partierne er enige om, at håndværksydelser som isolering, udskiftning af vinduer og døre, afmontering af brændeovne, energirådgivning og klimasikring, udvendigt malerarbejde samt tilslutning af bredbånd skal indgå i den grønne Boligjobordningen, mens indvendigt malerarbejde og opsætning af køkkener og badeværelser ikke længere er fradragsberettiget.
God timing
Dermed skabte aftaleparterne nærmest eufori i byggebranchens organisationer, der har arbejdet for, at ordningen blev så bred som muligt.
”Vi er super godt tilfredse. Aftalen er super godt politisk håndværk, og timingen er god for os som organisation, der nu har et par måneder til at melde ud til baglandet og til forbrugerne, hvad der er omfattet. Vi glæder os desuden over, at aftale er bredt politisk funderet og går hen over midten af dansk politik, så vi fremover kan undgå stop-and-go”, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.
Direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg, noterer sig med glæde, at udvendigt malerarbejde er inkluderet i ordningen.
”Udgangspunktet var, at vi slet ikke skulle med, så vi er godt tilfredse. Desværre bliver konsekvensen af, at indvendigt malerarbejde ikke er med, at noget af det sorte arbejde vil komme tilbage. Det har den nuværende Boligjobordning ellers elimineret”, siger han.
Uafhængig rådgivning
I dag benytter kun et fåtal af boligejere en uafhængig rådgiver, når de energioptimerer eller gennemfører andre forbedringer i boligen. Derfor glæder Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), sig over, at boligejerne nu får mulighed for at fratrække udgifter til energirådgivning fra.
”Boligejerne får ofte gennemført sporadiske energirenoveringer, som ikke for alvor giver noget til energireduktionen. Det skyldes især, at når boligejeren entrerer med en håndværker, vil denne være tilbøjelig til at fokusere på de dele af boligen, som ligger inden for eget fagområde fremfor at kigge på, hvor boligejeren samlet set får størst gavn af energirenoveringen. Derfor er det afgørende, at boligejerne fremover kan benytte ordningen til energirådgivning, leveret af en uafhængig certificeret energikonsulentvirksomhed”, siger han.
Partierne er desuden enige om, at der afsættes 0,5 mio. kroner til gennemførelse af en udredning vedrørende erfaringerne med den svenske RUT- (Rengöring, Underhåll og Tvätt) og ROT (Reparation og underhåll, Ombyggnad og Tilbyggnad)-ordning, der giver tilskud til lønudgifter til husarbejde og håndværkerudgifter.
Skatteministeriet skønner, at BoligJobordningen herefter medfører et mindreprovenu på 0,4 mia. kroner i 2016 og 2017 efter tilbageløb og adfærd.