Nybagt arkitekt vinder Icopal Prisen
Arkitekturpris for studerende er en god anledning for kandidaterne til at vise erhvervslivet, at de arbejder visionært og nytænkende, mener rektoren for Arkitektskolen i København
Hun modtog den for sit stort tænkte afgangsprojekt ”A Common Fluent Ground”, som dommerkomitéen beskriver som både visionært, overbevisende og troværdigt.
Hun fortæller, at det under et feltarbejde i Bangladesh for alvor gik op for hende, at man som arkitekt kan gøre en forskel.
Forurenet vand
Bangladesh er hårdt ramt af klimaforandringerne og landet oplever enorme regnmængder med tilhørende oversvømmelser. Regnvandet bliver omdannet til giftig væske ved kontakt med forurenet jord og skrald. Samtidig har millioner ikke adgang til rent vand til husholdningsbrug og drikkevand.
Regnvand til gavn for borgerne
”Det er alt i alt ødelæggende for landet og dets indbyggere. Jeg gav mig på den baggrund i kast med at udvikle en løsning til byen Chittagong, som sikrer, at de store mængder regnvand bliver opsamlet og ledt derhen, hvor vandet kan gøre gavn,” fortæller Trine Elisabeth Storck-Thy.
I projektet sker opsamlingen i tagkonstruktioner i form af sejl, der spændes ud før monsunen og fjernes, når det er holdt op med at regne. Fra taget ledes vandet i en cisterne eller et vandtårn, som er fælles for et antal huse eller en bydel. Efter brug bliver spildevandet via kanaler, der udnytter naturlige hældninger, ledt til opsamlingsbassiner og derfra til større bassiner og videre ud af byen. På sin vej passerer vandet gennem strømproducerende vandenergianlæg.
Arkitektens samfundsrolle
Trine Elisabeth Storck-Thy, der netop er dimitteret fra Kunstakademiets Arkitektskole i København, siger:
”Jeg håber og tror, at prisen får positiv betydning for min karriere. Samtidig er det en stor personlig og faglig tilfredsstillelse for mig at vinde en så fornem pris”.
Dommerkomiteen finder, at projektet sætter fokus på arkitektens rolle som både samfundstænker og formgiver,
Torben Nielsen, rektor for Arkitektskolen Aarhus, er ikke i tvivl om, at prisen er med til at skabe positiv opmærksomhed om nyuddannede arkitekter.
”Prisen er et godt kort, når det handler om fremtidige jobmuligheder,” siger han og pointerer, at han også ser Icopal Prisen som en anerkendelse af skolernes arbejde.
Et vindue til erhvervslivet
Lene Dammand Lund, rektor for Arkitektskolen i København, er enig. Hun fremhæver Icopal Prisen som en god anledning for kandidaterne til at vise erhvervslivet, at de arbejder visionært og nytænkende.
”Jeg tror, prisen giver et boost af selvsikkerhed, når man træder ud på arbejdsmarkedet og skal sælge sig selv. Vi kan se, at prisen trækker god opmærksomhed med sig – og ofte er det praksiserfaring, praktikophold, erhvervssamarbejder og priser, der skal bringe én foran de andre på jobmarkedet,” siger Lene Dammand Lund.
De otte nominerede projekter kan ses i udstillingen på de to arkitektskoler i november måned.