23948sdkhjf

Lufthavns-gate i lys, let og dæmpet skandinavisk indretning

Arkitektvirksomheden schmidt hammer lassen bryder med traditionelt gate-design i den nye Finger C i Københavns Lufthavn
Finger C i Københavns Lufthavn er netop indviet, og udvidelsen er en vigtig del af lufthavnens vækststrategi for langdistancetrafik, hvor der - og vi er mange, der venter spændt - nu bliver plads til Airbus 380 – verdens største passagerfly.

Schmidt hammer lassen architects har designet den i alt 6.300 kvm store udvidelse med tre nye gates og tilhørende lounges.

Udvidelsen byder - ifølge arkitektvirksomheden - på en nyfortolkning af det eksisterende lufthavnsdesign samt nytænkning af passagerflow og logistik, hvor ”nudging-princippet” (et kærligt puf, der får folk til at ændre adfærd uden tvang eller påbud, red.) har spillet en afgørende rolle.

Meget store spænd

Finger C er blevet til i samarbejde med rådgivende ingeniør MOE. For at skabe de bedst mulige rammer for servicering ved flyene har der været behov for et byggeri med færrest mulige søljer og meget store spænd.

”Vi har brudt med det traditionelle gatedesign og i stedet designet bygningen i en butterfly-form. Den sorte rektangulære bygning i to etager har indskæringer i begge sider, som giver plads til standpladser til flyene, der kommer til at stå helt tæt på bygningens vinduespartier,” siger partner John Lasssen, Schmidt Hammer Lassen.

Facade i sort

For enden af bygningen er der en standplads med to flybroer til at betjene de store Airbus A380 fly. Facaden er holdt helt i sort med sorte trapez-plader, der også kører forbi vinduerne og giver et blidt lys inde i loungen. Indskæringerne og flybroerne står som kontrast i hvidt.

Indenfor er der for yderligere kapacitet og service etableret ”gateboarding”, hvor gate- og loungeområderne smelter sammen, og det sparer ikke kun gangplads, men giver også passagererne en bedre oplevelse.

”Det sorte ydre favner det lette indre, hvor man bevæger sig som i en sky med hvide marmorgulve og en lys, let, rationel og typisk skandinavisk indretning. Vi har skabt en dæmpet stemning, så man forhåbentlig kan slappe af”, siger sagsarkitekt Mads Engel, Schmidt Hammer Lassen.

Tænkt over møblerne

Den rolige stemning er yderligere understeget i indretningen af siddemøblerne, hvor der på baggrund af nudging er fordelt siddepladser i små grupper, som skal lokke passagerene til at benytte hele loungeområdet. ”

”For eksempel er de klassiske Arne Jacobsen stole kun polstret i områderne langs væggene, og der er designet forskellige zoner med familiemøbler eller høje ståpladser til arbejdsstationer,” siger arkitekt Nanna Wohlfeldt, Schmidt Hammer Lassen, som har bearbejdet interiørdesignet i samarbejde med møbelvirksomhederne Fritz Hansen og Jönsson.

Lyset er afdæmpet undtagen ved de store vinduespartier ved indskæringerne, hvor dagslyset frit strømmer ind og giver et dramatisk kig til de enorme fly, som står med stævnen helt tæt på.

De store cirkulære lamper er bygningens dna, som definerer det rumlige venteområde og trækker reference til det oprindelige lufthavnsdesign i Terminal 2.

Lufthavnserfaring

Schmidt Hammer Lassen har erfaring med design af lufthavnsbyggeri fra blandt andet Oslo Gardermoen Lufthavn i Norge, og Aalborg Lufthavns terminalbygning 2001, som siden er blevet udbygget to gange.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125