DAGENS LEDER: Et fælles ansvar
Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad
Både fagets arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer kalder ligefrem interessen for fagets erhvervsuddannelse for katastrofal, ligesom der er enighed om, at der skal gøres noget for at rette op på det dårlige image.
Og det kan sådan set kun gå for langsomt. Med de meget store energi- og miljøopgaver der skal løses i de kommende år, vil mangel på kvalificerede og faguddannede vvs’ere både kunne punktere ambitionerne og medføre flaskehalsproblemer.
Derfor må virksomhederne i branchen gøre faget så lækkert og praktikpladserne så synlige, at de unge også retter blikket mod vvs-faget. Kampen om de unge er i fuld gang. Og hvis man ikke tager netop den kamp alvorligt som virksomhed, så kan man risikere at stå tilbage uden kvalificeret arbejdskraft om ganske kort tid.
Man kan selvfølgelig altid læne sig tilbage og lade de andre virksomheder om at uddanne og så byde den nyudlærte svend fem kroner mere i timen. Men det er der absolut ingen fremtid i for branchen andet end en altødelæggende omkostningsspiral.
Derfor har erhvervsskolernes vvs-faglærere, lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer og ikke mindst branchens virksomheder et fælles ansvar for at finde sammen og få gjort det attraktivt for de unge at begynde på vvs-uddannelsen.