23948sdkhjf

Regeringen åbner for 10 kystprojekter

Projekterne er spredt ud over hele landet og vil samlet set skabe mulighed for investeringer for i alt fire mia. kroner
Regeringen har nu udpeget 10 byggeprojekter, der får en forsøgstilladelse og dermed kan placeres tættere på kysten end de tilladte 300 meter.

Med tilladelsen håber regeringen, at projekterne vil bidrage til at skabe vækst og udvikling. Et bredt flertal i Folketinget vedtog i slutningen af sidste år en forsøgsordning, der skal fremme udviklingen af kyst- og naturturismen, og det er den ordning, der nu munder ud i de konkrete tilladelser.

”Det er 10 projekter, som uden tvivl vil være med til at trække flere turister til de danske kyster og skabe vækst og arbejdspladser lokalt. Det er projekter med høj kvalitet, som vil kræve en samlet investering på fire milliarder. Så vi må sige, at forsøgsordningen er en succes”, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Arbejde til byggeriet

Projekterne er spredt over hele landet og vil samlet set skabe mulighed for investeringer på cirka fire mia. kroner.

Der var i alt 20 projekter, der levede op til kriterierne om, at de skulle udvikle kyst- og naturturismen, øge tiltrækningen af udenlandske turister, etableres i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter, og projekterne skal indpasses arkitektonisk og opføres under særlig hensyntagen til den omkringliggende natur og landskab.

Regeringen håber på sigt, at kunne udvide ordningen, forklarer erhvervs- og vækstministeren.

”Den nye forsøgsordning skal blandt andet sikre, at nye feriecentre kan udlægge sommerhuse, når de bliver etableret. Det er et vækstpotentiale, som den nuværende forsøgsordning ikke har givet mulighed for at indfri. Det præcise indhold af den nye forsøgsordning bliver præsenteret sammen med moderniseringen af planloven,” siger Troels Lund Poulsen.

En glidebane

Hos Dansk Byggeri er cheføkonom Bo Sandberg ikke i tvivl om, at de 10 forsøgsprojekter vil skabe arbejdspladser i byggebranchen.

”Der er ingen tvivl om, at det er et stort og ambitiøst projekt. På landsplan har det mindre betydning, men lokalt og regionalt vil det godt kunne give et boost i beskæftigelsen i byggeriet”, siger han.

De 10 projekter skal nu igennem en nærmere planlægning og godkendelse i de enkelte kommuner, inden de kan blive gennemført.

Mindre begejstret er Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Hun peger på, at de 10 forsøgsprojekter er et opgør med den danske tradition for beskyttelse af de frie kyster.

”Det her er næppe et led i at skabe vækst i Udkantsdanmark - det er i stedet et brækjern, der skal skabe hul til mere byggeri på vores kyster. Der er 256 reservationer til ferie- og fritidscentre i de danske kommuneplaner, der nu vil kunne gennemføres. Det er en glidebane. Politikerne har ingen respekt for vores kyster”, siger hun.

Fakta om de 10 projekter
Ringkøbing-Skjern Kommune, Søndervig Feriepark: Projektet består af 500 feriehuse, badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på op til 1 mia. kroner.

Vordingborg Kommune, Aquapark Møn: Projektet er et ferie- og oplevelsescenter med aktiviteter på vand, outdoor og industrikulturmiljø samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil indebære en anlægsinvestering på cirka 1,3 mia. kroner

Sønderborg Kommune, Nordals Ferieresort: Projektet består af to hoteller, op til 400 ferieboliger, to campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter og stisystemer. Projektet forventes at indebære en anlægsinvestering på ca. 1,3 mia. kroner.

Lolland Kommune, Safari Lodge Knuthenborg: Projektet omfatter etablering af op til 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter.

Stevns Kommune, Besøgscenter: Projektet omfatter etablering af et besøgscenter om Stevns Klint. Endvidere omhandler projektet omlægning af parkeringsplads, etablering af nye faciliteter til formidling, naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro.

Varde Kommune, Blåvand Strandpark: Projektet omfatter wellness faciliteter og 50 luksusferielejligheder, restaurant, småbutikker, klubhuse samt en naturpromenade med oplevelseslommer mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand.

Hjørring Kommune, Løkken Klithotel: Projektet omfatter erstatning af et nedslidt hotel med et nyt hotel med 34 værelser, konferencefaciliteter og restaurant samt 14 satellitværelser, wellness center, plankestier og udsigtsplatform i klitterne. Projektet vil have en samlet investering på ca. 25 mio. kroner.

Svendborg Kommune, Øhavscenter Christiansminde: Projektet omfatter en ny bygning med plads til undervisning, cafe, ophold, vandsport, promenade, gennemgående cykelsti, støttefaciliteter for friluftsliv og vandsport samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet.

Gribskov Kommune, New Nordic Coast: Projektet omfatter etablering af nyt strandhotel samt strandmole med havbad, en forlængelse og forstærkning af eksisterende havnemoler, bredere sandstrande, anlæg af badebro med flydende sauna samt et aktivitetsområde.

Norddjurs Kommune, Strandliv Fjellerup: Projektet omfatter etablering af fire konkrete nedslag og sammenbindende forbindelse her i mellem på Fjellerup Strands 2,5 kilometer kyststrækning. Projektets endelige udformning vil blive til i en designproces.


Kystbeskyttelsen
I 1937 vedtog Folketinget den første naturbeskyttelseslov, der sikrer en 100 meter beskyttelseslinje ved kysten.
Formålet var at sikre kysterne mod byggeri, og at sikre alle borgere adgang til stranden.
I 1992 blev strandbeskyttelsen udvidet fra 100 meter til 300 meter.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11