DAGENS LEDER: Forlig med knaster
Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad
Særligt de nyuddannede mærker forliget med en lavere dimittendsats til følge. Det skulle gerne få flere nyuddannede til hurtigere at søge job og øge mobiliteten, så de søger bredere geografisk, end de gør i dag. Og ros til det.
Når det er sagt, så er det ikke et dagpengeforlig, hvor virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen ubetinget kan klappe i hænderne af glæde. For selvom aftalen har til hensigt at få flere i job ved at indføre karensdage og større incitamenter til at tage job af kortere varighed - som man unægtelig kan finde inden for bygge og anlæg - så lægger aftalen i realiteten op til det stik modsatte. Regeringen fastholder nemlig kommissionens forslag om, at virksomhederne skal betale dagpenge til den ledige de første to dage efter ansættelse - de såkaldte G-dage.
For virksomhederne er G-dagene endnu en udgift i en i forvejen presset tid, hvor der er kamp om opgaverne. Men det øger heller ikke ligefrem fleksibiliteten i virksomhederne, og gør det i realiteten mindre attraktivt at ansætte personer i en kortere periode. Her kan det i stedet være mere attraktivt at klare bygge- og anlægsopgaverne med overarbejde eller ved at hyre underentreprenørerne ind.
Og erfaringer viser, at selv med en kort ansættelse har håndværkerne ofte større chancer for at sikre sig et varigt job. Det lægger dagpengeforliget ikke just op til.